Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cszn

    őstag

    válasz DM-Fan #80798 üzenetére

    "hidd el" Ennyit szóltál hozzá ahhoz, amit mondtam. Elhiszem, ahogy a flac nélkülözhetetlenségét, meg a méregdrága HDMI kábeleket is elhiszem. Kiszálltam, mert nincs értelme. :U

    Én nem akarok 4k panelt, szót se szóltam a 4k tömörített filmek méretéről, nem fog megfelelni a 12 gigás 4k rip és nem tartom szép dolognak más véleményét eltorzítani.

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz cszn #80801 üzenetére

    Szerintem elég szemléletesen elmagyaráztam, hogy miért nem tud úgy kinézni a skálázott fullHD anyag 4k panelen, mint fullHD panelen, plusz leírtam, hogy személyes tapasztalatom is van a témával kapcsolatban, mert volt alkalmam 4k panelre BD-t küldetni. Ha ennek ellenére kételkedsz, azzal én már nem tudok/akarok mit kezdeni.

    Torzítani meg semmit nem torzítottam: ez az emberek javának a hozzáállása a témához - sehol nem írtam, hogy a tied lenne.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • balisz

    senior tag

    válasz Gabor970 #80799 üzenetére

    "Szerintem aki nem ült még le egy VT60 elé néhány filmet megnézni BD vagy azzal azonos forrásból, az ne gondolja, hogy ő tapasztalat nélkül meggyőződhet arról, hogy egy bármilyen 4K LCD vagy akár oled jobb lehetne."

    Miért kell minden egyes témában folytatott beszélgetésnek többször ott kikötnie hogy mekkora csoda a VT60? Szerintem senki nem mondta hogy egy 4K LCD jobb lehetne mint a VT60. De már nem lehet plazmát kapni, úgyhogy egy új vevőknek ez nem opció.
    És el kell hogy keserítselek, van akinek van tapasztalata róla, mégis a valóságban él, és nem próbálja bizonygatni hogy a 4K márpedig az maga az ördög. Nem is értem miért folyamatosan a skálázást kell felhozni, egyértelmű hogy minden tévé natív anyaggal a legjobb.
    És arra is kíváncsi vagyok hányan ültek le ideális körülmények között egy OLED elé és néztek meg rajta néhány BD filmet. :U

    [ Szerkesztve ]

  • liszi70

    nagyúr

    válasz Gabor970 #80799 üzenetére

    "aki nem ült még le egy VT60 elé néhány filmet megnézni BD vagy azzal azonos forrásból, az ne gondolja, hogy ő tapasztalat nélkül meggyőződhet arról, hogy egy bármilyen 4K LCD vagy akár oled jobb lehetne"

    Nem is erről volt szó. :F

    [ Szerkesztve ]

  • Alex91

    félisten

    válasz DM-Fan #80797 üzenetére

    Azert egy kicsit csusztatsz :)!

    Mert a te peldadnal maradva egy mobil appot nyomsz ki egy NAGYOBB kijelzoju, nagyobb felbontasu tabletre.

    Most fogd a mobilt, es az eredeti felbontassal noveld meg a kijelzo meretet a tablet meretre! Attol is el fogod sirni magad... Pedig nem is skalazott ugye!

    TV-nel maradva: Csinaljunk egy 50"-os TV-t SD felbontassal, csinaljunk egy 50"-os TV-t FullHD felbontassal. Nezzuk ugyanonnan mindkettot SD adassal, es utana lehet vitatkozni...

    Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz Alex91 #80806 üzenetére

    Semmivel nem sántább a mobilos példa, mint amikor a 4k és a fullHD felbontások közötti különbséget a 8-12 GB-os mkv és a BD közti különbségre vetítitek rá. Teljesen más. Egyébként meg vannak 6" körüli telefonok és 7"-os tabletek is, ott is megvan ez a difi, a méretbeli eltérés ugyanakkor minden, csak nem nagy.

    De akkor leírom még egyszer - lassan: volt alkalmam azonos méretű fullHD és 4k kijelzőket egymás mellett, ugyanazon BD forrásból, ugyanazon távolságból vizslatni és egyértelműen látszik, hogy a 4k készülék skálázni kénytelen, míg a fullHD viszont beavatkozás nélkül megjeleníti saját natív felbontásán az azzal egyező felbontású fullHD tartalmat, ami így sokkal meggyőzőbb, plasztikusabb, nyugodtabb képet eredményez. De ez igazából teljesen törvényszerű is.
    Aki nem hiszi, az inkább nézze meg saját szemével, minthogy feltételezésekre alapozva itt tépi a száját fölöslegesen! Arról meg már nem is beszélnék, amit Gabor970 is említett, hogy előbb talán mindenki nézzen már meg egy-két filmet egy 65"-os csúcs fullHD TV-n és utána kezdjen már el vakarózni, hogy egyáltalán van-e szüksége 4k-ra, vagy sem. Én nap mint nap ilyen TV-t nézek és határozottan ki merem jelenteni, hogy teljesen szükségtelen.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • liszi70

    nagyúr

    válasz DM-Fan #80807 üzenetére

    "sokkal meggyőzőbb, plasztikusabb, nyugodtabb képet eredményez."

    Amit láttál, az az általad látott 2 db. más-más típusú készülék általános képminőség-különbségéből is adódhat, nem feltétlenül csak a felskálázás különbségéből, amiről most konkrétan szó van.

    Egyébként elvben igazad lehet, régebben téma volt sokszor, hogy a HD Ready anyag is szebb lehet HD Ready megjelenítőn, mint fullHD-n. Ennek ellenére nem egyszer olvastam már véleményeket, hogy szebbnek látták a full HD anyagot is 4k megjelenítőn. Persze ez simán lehetett placebo, vagy hibás tesztelés eredménye is. (Annyi butaságot hordanak össze az user-ek hallási-látási tapasztalat gyanánt. :) )

    [ Szerkesztve ]

  • balisz

    senior tag

    válasz DM-Fan #80807 üzenetére

    "Én nap mint nap ilyen TV-t nézek és határozottan ki merem jelenteni, hogy teljesen szükségtelen."

    Hát ha szerinted így van akkor ez az univerzális igazság, más se akarjon itt nagyobb felbontást! Nagyszerű hozzáállás!

    (#80808) liszi70:

    "Annyi butaságot hordanak össze az user-ek hallási-látási tapasztalat gyanánt. :)"

    Hát félek tőle hogy ez lehet a valószínűbb opció, Media Markt-ban is olyan kurta dolgokat lehet hallani az emberekétől hogy elmegy az ember életkedve. És persze ha az emberek azt hiszik hogy valami jobb, akkor azt nagy valószínűség szerint jobbnak is fogják látni.

    [ Szerkesztve ]

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz liszi70 #80808 üzenetére

    Hidd el, az elmúlt 10 évben láttam már annyi készüléket (HD-Ready-t, fullHD-t, 4k-t is), hogy meg tudjam ítélni, milyen különbség az, amit az általános karakterisztikabeli eltérések okoznak és milyen az, amit a felskálázás okoz.

    Get Moded!

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz balisz #80809 üzenetére

    Istenem, akkor most kezded az elejéről! :W Gratulálok! Jó, tudod mit: vegyen mindenki 4k-t, mert az kell a népnek! Nem számít a tapasztalat, mert balisz így gondolja a feltevései alapján.

    Ki beszélt itt univerzális igazságról rajtad kívül? Mutasd már meg! Plusz egyébként azt is indokold már meg, hogy jelenleg és a közeljövőben mi értelme, hogy egy TV (mint szórakoztatóeletronikai eszköz - ergo nem munkaeszköz, tervezésre alkalmas monitor, stb.) 4k felbontású legyen! Csak egy, racionális, tapasztalatokkal alátámasztott érvet hozz mellette, amit nem a feltevéseidre alapozol, hanem arra, hogy láttad, tudod, érzékelted, hogy ez így jó és nem rosszabb, mint a jelenleg regnáló technológiák.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • cszn

    őstag

    válasz DM-Fan #80807 üzenetére

    Onnan indult ki a beszélgetés, hogy normál használati körülmények között van előnyben a fullhd a 4k felskálázottal szemben. Nem tudom hogyan tesztelted, de gyanítom nem zongoráztad végig a madVR algoritmusokat a 4K TV-n. Az a baj, hogy az egész szájtépés amiatt megy, mert elferdíted amit eredetileg állítottam. Mégpedig azt, hogy modern algoritmusokkal közel ugyanaz a képminőség hozható. Lehet nagyítóval keresni a hibákat meg placebot kikiáltani egyik vagy másik oldalról, de objektíven nézve nem fogsz látni érdemi különbséget. Az elvet és a tényt senki nem cáfolta, hogy jobb a natív.
    Na mindegy, megvolt az ürügy arra, hogy VT60 meg 65". Hetente kétszer leírod, mindenki teljesen tisztában van vele, csak adja az ég, hogy ne kelljen SD anyagot nézned rajta, mert borzalmas lehet. :DDD

    Én például kikerülni se tudom a felskálázást, és azért foglalkoztam vele annyit, mert egy csomó olyan filmet nézek, ami nem is jelent meg HD-ben.

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz cszn #80812 üzenetére

    Saját magadnak is ellentmondasz:

    "Az elvet és a tényt senki nem cáfolta, hogy jobb a natív."

    Pontosan ez a lényeg, ezt mondom én is és ha megfeszülsz se tudod ezt felskálázással elérni. Ez a lényeg! Lehet akármilyen madVR plugin-ed, 1080p-ből nem csinál úgy 4k-t, hogy az ugyanolyan jól mutasson a nagyobb felbontású panelen. De cseszheted is a madVR-ed, ha épp TV-adást, PS4 játékot vagy épp hasonlót kéne skálázni, amire az emberek DÖNTŐ hányada használja a TV-jét. Még ha működne is egy elfogadható - minőségazonos - skálázás (ami egyébként nem működik), akkor szerinted az emberek hány ezreléke pöcsölne PC/madVR kombó fölött izzadva?!

    Nem tudod, honnan a picsából vetted, hogy én nem nézek felskálázott tartalmat, mikor azt is leírtam már többször (hiába kifogásolod, úgy látszik még így sem elégszer), legutóbb tegnap, hogy 15 éve gyűjtő vagyok, csomó olyan DVD-m van, ami HD-ben sehol nem érhető el. De most nem ez a téma, nem is értem a személyeskedő ferdítésed! :(((

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • balisz

    senior tag

    válasz DM-Fan #80811 üzenetére

    Hát persze, mert én ezt írtam... :U Kár hogy még egy fél mondattal sem mondtam olyat hogy vegyenek az emberek 4K-s tévét, te beszélsz úgy a saját tapasztalataidról mintha azoknak mindenki másra is igaznak kéne lenniük. Kár hogy a világ nem így működik.
    És azt sem mondtam egy szóval sem hogy a jelenlegi forrásokkal jobb lenne a 4K, hanem azt hogy NATÍV forrással bizony jobb. Aki ezt vitatja az szerintem szélmalomharcot vív az igazsággal. Milyen fevetéseim voltak? Itt most nem arról van szó hogy racionális-e vagy nem a felbontás növelés, mert így is, úgy is be fog következni, ez ellen aligha tehetünk bármit. Már létrehozták a Ultra HD Premium specifikációt is, azoknak a tévéknek tudniuk kell majd a HDR-t is. Szóval szerintem elég egyértelmű hogy a gyártók szándéka szerint pár éven belül a 4K felbontás teljesen alapvető lesz. Te kevered bele a beszélgetésbe állandóan a VT60-at, pedig a tévépiac alakulására már semmi hatása nincsen.

    Ezt a felskálázás témát meg hagynia kéne már mindenkinek, túl lett tárgyalva. És ahogy el is hangzott, úgy is elkerülhetetlen, valamilyen szinten mindig jelen lesz. Egy adott felbontású tévé tudását natív anyaggal kell vizsgálni, máshogy az egésznek semmi értelme.

    [ Szerkesztve ]

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz balisz #80814 üzenetére

    Látom, az iróniát sem sikerül megérteni, nem baj. Már ezerszer leírtad, hogy szerinted elkerülhetetlen a felbontásnövekedés és hogy ezt mennyire szeretnék a gyártók is, én meg ezerszer leírtam, hogy a mögöttes tartalom és a szolgáltatások ehhez képest meg legalább 5 éves lemaradásban vannak. Amik meg megintcsak tények. És ezek TV-k, nem munkaeszközök, ahol van jelenleg is értelme a felbontásnövelésnek. Előbb legyen tartalom is, aztán gondolkodhat mindenki felbontásnövelésben.

    A gyártók szándékáról meg annyit, hogy már rég szándékuk volt az is, hogy a HDMI végleg eltűnjön, vagy hogy mindenki 3D-adást bámuljon, mégis mind megbuktak ezen elképzelések sorra, mert nem lehet mindent lenyomni az emberek torkán. Pontosan az a racionalizmus hiábyzik náluk sokszor, ami az általad leírtakból is kitűnik.

    A tapasztalataimról mrg annyit, hogy lehet többet érnek, mint a tapasztalat nèlküli feltételezések, pláne, hogy nem csak a saját tapasztalataim. Megkérdezhetsz más tulajokat is, de a hozzám ellátogatók se azzal mentek el, hogy rohanniuk kéne 4k TV-ért, sőt, aki eredetileg ilyen szábdékú volt, az is meggondolta magát. De nyilván ez sem jelent semmit, mert a feltevések erősebbek, a gyártók jövőbeli szándéka pedig szent és sérthetetlen.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • balisz

    senior tag

    válasz DM-Fan #80815 üzenetére

    Mert a Full HD esetében is előbb volt tartalom, aztán a technológia... Meg a magyarországi viszonyokat sem kéne rávetíteni az egész világra, voltak már 4K-s adások bizonyos országokban, és stream szolgáltatásoknál is vannak 4K-s sorozatok, filmek. Azt most hagyjuk hogy ezeknek a minősége mennyire jó, de egyáltalán nincs annyira lemaradva a tartalmi oldal mint mennyire hinni akarod.

    "de a hozzám ellátogatók se azzal mentek el, hogy rohanniuk kéne 4k TV-ért, sőt, aki eredetileg ilyen szábdékú volt, az is meggondolta magát."

    Komolyan ez a nagy érv még mindig? Nem lehet már plazmát kapni a boltban! Ha tévépiac mostani állasáról beszélünk, akkor ennek semmilyen jelentősége nincsen.

    [ Szerkesztve ]

  • cszn

    őstag

    válasz DM-Fan #80813 üzenetére

    Dehogy mondok ellent, csak neked valami mindig kimarad abból amit írok. TV, PS4 egyáltalán nem tartozik a kérdéshez. Én eleve csak a madVR-ről, tehát egy speciális felhasználásról beszéltem. Teljesen nyilvánvaló, hogy az emberek nagyon csekély százaléka fog ilyesminek nekiállni.

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz balisz #80816 üzenetére

    Sehol a világon nincs olyan szinten még a 4k szolgáltatási szinten, hogy amiatt érdemes lenne ilyen szórakoztatóelektronikai megjelenítőt venni. Ezzel van tele a világsajtó is, ezen kuncogott mindenki az idei CES-en is, de mindegy, látom, ez sem számít.

    Ha meg nem hivatkozok személyes tapasztalatra, meg a mások tapasztalati véleményére, akkor meg azt rovod fel, hogy találgat az ember. Neked teljesen mindegy, mit írok le. De tudod mit: számomra és szerintem más számára is ezerszer többet ér a saját tapasztalatom, ami mögött több, mint 10 HD-anyagozás van, mint bárki feltételezései és ebben azért azon emberek véleménye is megerősít, akik szintén nem tegnap kezdték a high-def pályafutásukat és igencsak elismerően csettintenek mondjuk az inkrikiminált VT60 látványától.

    Nem lehet plazmát kapni boltban? Ééés? Ennek megint hol van köze ahhoz, hogy a 4k TV-n miért rosszabb a fullHD anyag, mint egy fullHD panelen? Egy fullHD LCD-n is jobban néz ki felbontást tekintve, azt meg lehet kapni boltban ma is, tessék.

    De azért azt ugye megengeded, hogy egy plazmatopicban a plazmával kapcsolatos tapasztalatokat is leírjuk? Köszi! Egyébként ez is fullHD, valamilyen fura módon tehát még témába is vág.

    cszn: akkor csak visszajutunk oda, hogy még ha működne is, akkor mekkora relevanciája is van az eredeti kérdésben felvetett TV-piacra. :U

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • M_AND_Ms

    addikt

    válasz cszn #80796 üzenetére

    Akármilyen konverziót hajtasz végre, akármelyik irányba az tuti, hogy minőségromlással jár. Nincs olyan, hogy egy konverzió 100%-os lenne (mint, ahogy egy gép hatásfoka se lehet 100%-os)

    Ezek tények, kár ennek megdöntésén rugózni. Az más kérdés, hogy a minőségromlás érzékelhető-e, de ez már erősen szubjektív megítélés tárgya.

    [ Szerkesztve ]

    Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!

  • cszn

    őstag

    válasz DM-Fan #80818 üzenetére

    Közvetlenül semmi relevanciája nincs. De - akár szeretjük, akár nem - idővel egyre nagyobb jelentősége lesz, hogy a gyártók milyen algoritmusokat használnak. 4k-ban nem fog megjelenni minden régi film, márpedig a jelenleg kapható készülékeknél a felső kategóriában már most is keresni kell a fullHD tv-ket. Ha bedöglik a VT-d, javítani nem tudják és nincs másik használtan (a jövőben ez egy lehetséges forgatókönyv), te is kénytelen leszel egy jó eséllyel 4k-s készüléket venni, aztán akkor ott a gond.

    (#80819) M_AND_Ms Na pont erre akartam kilyukadni. Szó sincs arról, hogy meg akarnám dönteni, hiszen mondtam többször is. De abban egészen biztos vagyok, hogy jó esetben alig érzékelhetőek a különbségek. És ennek inkább örülnünk kellene, mert sok ilyen képet fogunk nézni a gyártók által kötelezően előírt 4k majd 8k... korszakokban.

    [ Szerkesztve ]

  • #75912448

    törölt tag

    válasz cszn #80817 üzenetére

    Nagyon fontos kérdés a HD>2160p felskálázás, de attól is függ milyen ütemben terjednek tovább az esetleges 10 bites színfelbontású BD-k, Rec.2020, továbbá esetleges HDR és 48/60FPS. Ezt mindhárom oldalról biztosítani kell, azaz BD, lejátszó és megjelenítő. Ha lesz megfelelő mennyiségű film és koncert, abszolút értelmét nyeri a 4k UHD-vel érkező többi plusz (is).

    Ha ez megtörténik, pont azon filóztam napokban, hogy a régi kedvenceket valahogy fel kell dobni 2160p-re, ezt a folyamatot pedig nagyon nem mindegy mi és milyen minőségben végzi. Egyelőre VGA (később még erősebb integrált GPU-s hardverek), aztán okosabbak leszünk, ha valóban jönnek csőstül az UHD BD-k. MadVR szintjén már ma is felvértezve az összes említett tulajdonsággal.

    Annyi biztos, hogy az SD>HD ellenében nagyságrendekkel jobban mutat vásznon is a 1080p>UHD felskálázás. Nyilván szeretnénk minél több natív anyagot.

  • ronaldo

    őstag

    válasz BBéci #80779 üzenetére

    Azért azt ne felejtsük el, hogy nem mindenki csúcsplazmán néz filmeket/sorozatokat. Rengetegen nézik notebookon, ágyban ülve.

    S nemrég kezdtünk oda eljutni, hogy egy br. 150-200k-s notebookban már ne feltétlenül 1366x786-as felbontású paneleket rakjanak. De még úgy tűnik mindig rengeteg maradt ezekből a fos panelekből legyártva, és még a kínálat 30-40%-át mindig ezek teszik ki (ebből kiindulva feltehetően az eladásokét is...).

    Amikor életem első thinkpadjét vettem 2008-ban, direkt 1440x900-as felbontásút kerestem (14"-es méretben). Ismerősök, barátok tucatjával vették a fenti undorító 1366x786-os felbontású, nem egyszer 15,6-os méretű gépeket még évekkel később is, nem is olcsón...

    Amíg ez a helyzet, addig nem lesz kizárólagos kereslet a fullhd tartalmak iránt. Azonban most, hogy már telefon-fronton is elindult a brutál felbontás üldözése 1-2 éve, plusz sok abszolút megfizethető notebookba / monitorba kerül fullHD / QHD vagy annál nagyobb felbontás, egyre inkább megnövekszik majd a kereslet a minőségi anyagok iránt is.

    Én saját felhasználásra 2008 óta mindig hd tartalmat töltök le, amiből csak lehet (eleinte 720p-t a sorozatoknál, filmeknél 1080p-t, azóta csak 1080p mindkettőből), de pl. após-jelölt az utóbbi időben kezd belekerülni ebbe a világba, ő mindig dvd-t nézett/néz a házimozin, fullhd sony lcd-n (korábban hd-ready samsung plazmán), teljesen ki volt békülve vele. Amióta viszont mutattam neki néhány BD anyagot, kezdi észrevenni a különbséget. Ráadásul a telekomos hd képes STB sem rég került ki hozzájuk, ahol egymás mellett tudja rögtön megnézni az sd - hd közti különbséget, ez is kicsit mélyíti az igényét a jobb minőségű anyagok irányába.

    Szóval a nem megfelelő penetrációnak több oka is lehet, a fiatalabbak körében egyértelműen a fosadék felbontású notebook kijelzők, az idősebbeknél pedig, hogy sokan még mindig megragadtak a dvd-korszakban, s tv-n nem jutnak hd anyaghoz, hogy legyen idejük elszörnyűlködni a kisebb felbontásokon, a high definition-höz képest.

    [ Szerkesztve ]

  • balisz

    senior tag

    válasz DM-Fan #80818 üzenetére

    Az talán jobb lenne ha adnák ki a 4K-s anyagokat orrba szájba, de nem lenne megjelenítő? Abba ugyanúgy bele lehetne kötni. Szerintem te is pontosan tudod, hogy ugyanúgy mint a Full HD esetében, itt is lesz idővel 4K-s adás és Blu-ray, csak valamiért nem vagy hajlandó elvonatkoztatni ettől az adott pillanattól. Az emberek többsége nem az adott pillanatra, de nem is pár hónapra vesz tévét.

    Pont tegnap néztem meg megint a Samsara-t és egészen hihetletlenül néz ki, gyakorlatilag megszédül az ember pár jelenetnél, olyan mélységérzete van és olyan valóságos. Ennek ellenére valahogy mégsem az jutott eszembe hogy csak azért mert egy Full HD anyag is nézhet így ki, akkor a 4K-nak már semmi értelme. Lehet hogy velem van valami baj. Ha te egy 65 colos 4K-s kijelzőt nem látsz élesebbnek 2 méterről mint egy Full HD-t (kiemelem, natív anyag esetén, nehogy direkt félreértsd) akkor szerencsés vagy, de attól még más láthatja.

    [ Szerkesztve ]

  • HoryThePooh

    aktív tag

    válasz DM-Fan #80783 üzenetére

    BBéci , DM-Fan
    Köszi!
    ...Jut eszembe van még MM ajándékutalványom :DDD

    [ Szerkesztve ]

    The one who has a true friend doesn't need a mirror :)

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz balisz #80823 üzenetére

    Egy szóval nem mondtam, hogy nem jön el a 4k ideje, de leírtam azt is, hogy ezt 5 éven belül nem látom olyan realitásnak, ami miatt érdemes lenne akár csak gondolkodni is a 4k technológia megvételén, ugyanis jelenleg minden szempontból rosszul jársz vele (anyagilag is és a fullHD anyagok megjelenítése terén is).

    Egyébként az nem zavarna, ha lenne 4k nyersanyag, de nem lenne megjelenítő még hozzá. A 4k BD is eláll, nem kér enni, előbb volt BD-m is, mint fullHD megjelenítőm alá. Inkább ez legyen a felállás, minthogy kifizess 1 mFt+ összeget egy olyan technológiára, amit nem tudsz mivel etetni. Ugyanis jelenleg ez a helyzet.

    Emiatt is nem fáj a fejem amiatt, hogy mi lesz, ha egyszer elpukkan a VT. Egyelőre biztos, hogy nem 4k-t vennék helyette.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • cszn

    őstag

    válasz #75912448 #80821 üzenetére

    Ahogy mondod. Gyártói szinten, a jelenlegi beépített lejátszókból kiindulva, nem érdemes sok jót várni. A jobb és persze drágább médialejátszók biztosan bírni fognak normális skálázó algoritmusokkal, csak idő kérdése.

    HDR, sok fps, színtér és a többi egyelőre hiszem ha látom szinten mozog. Meg kicsit nekem olyan feleslegesnek tűnnek LCD-re. OLED-re OK, abban van lehetőség.

  • balisz

    senior tag

    válasz DM-Fan #80825 üzenetére

    Szerintem többször azt mondtad hogy el nem tudod képzelni hogy nagyobb felbontás kelljen a te életedben, de mindegy is, nagyjrészt egyetértek azzal amit mondtál.

    4K tévét venni pedig nem muszáj, aki most vesz az meg magára vessen, de legalább addig is fejlődik pl. az OLED (az LCD-t inkább hagyjuk) ahogy építik bele a különböző funkciókat, mire lesz 4K anyag, talán viszonylag kiforrott is lesz a technológia. Egyébként nem is olyan drágák már a 4K tévék, vannak olyanok is amik kb. annyiba kerülnek azonos méretben mint amennyi az ST60 volt. Persze isten ments hogy nekem azt használnom kelljen, el tudom képzelni miért olyan "jó árú".

    (#80826) cszn:

    Elméletileg az új Blu-ray specifikáció támogatja őket, innentől már csak azon fog múlni a dolog hogy milyen mértékben fognak ezekkel élni a jövőbeli filmek. A jelenlegi helyzet alapján viszont tényleg nehéz elképzelni hogy majd úszkálni fogunk a 48 FPS-es, Rec. 2020-as színskálájú HDR filmekben.

    [ Szerkesztve ]

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz balisz #80827 üzenetére

    Nincs is szükségem nagyobb felbontásra, ezt most is tartom és ha mindenkinek legalább olyan TV-je lenne, mint nekem van, akkor meggyőződésem, hogy az emberek döntő hányada ugyanígy gondolkodna a dologról. Szerintem sokan még mindig a 4k-tól remélik a jobb képminőséget, amit jelenleg nem a fullHD felbontás korlátja miatt nem kapnak meg, hanem azért, mert a TV-jük általános képminősége nem elég jó.

    De továbbra is fenntartom, hogy a tartalomfogyasztási trendek se a 4k irányába billentik a mérleg nyelvét.

    Ha egyszer 4k-ra kell térjek, az kényszer okán fog megtörténni, ha már tényleg nem lesz más felbontású megjelenítő. De addigra valószínű forrásanyag-oldalon se lesz probléma.
    Jelenleg sok esetben még azt érzem, hogy a high-end fullHD megjelenítőt se mindig tudjuk maximálisan kihajtani a rendelkezésre álló anyagokkal, nemhogy egy 4k panelt.

    Get Moded!

  • balisz

    senior tag

    válasz DM-Fan #80828 üzenetére

    "De továbbra is fenntartom, hogy a tartalomfogyasztási trendek se a 4k irányába billentik a mérleg nyelvét."

    Ez így van, de ilyen alapon be is lehetne szüntetni teljesen a fejlesztéseket, még mindig az SD a sláger a felhasználók körében. Sajnos nincs más lehetőség, a felhasználók torkán le kell nyomni az újdonságokat, különben még mindig nézhetnénk DVD-n a filmeket. De ahogy korábban is szó volt erről, sokan még mindig ilyen, vagy rosszabb minőségben nézik a filmeket a Full HD tévéjükön vagy monitorjukon.

    A másik szomorú dolog meg az hogy ha a minden ember ki is próbálhatná otthon a csúcs plazmákat, utána akkor is szemrebbenés nélkül visszaülnének az LCD-jük elé, és soha többet eszükbe nem jutna a plazma, egyszerűen teljesen hidegen hagyja őket a képminőség. De ha már a szomszéd Gyurinak is 4K tévéje van, akkor már nehogy csak nekem ne legyen! Az extrém kisebbség beszélget most itt.

    [ Szerkesztve ]

  • balisz

    senior tag

    válasz joey04 #80830 üzenetére

    Na jó, amikor ezen a héten megint kb. tizedjére, és csak ma harmadjára láttam, akkor már nem bírtam megállni. ;]

    [ Szerkesztve ]

  • peti_s

    addikt

    Üdv, off de meg szeretném osztani. Voltam ma MM-ben, és megnéztem a 600-700K-tól induló UHD-s TV-ket. Olyan szinten szürke volt a fekete, hogy az erős fényű boltban is teljesen élvezhetetlenné tette nekem a rajta futó bemutató filmet. Amúgy itt vetődik fel bennem a kérdés, ha a tv nem tud feketét, miért olyan bemutató film megy rajta ami tele van vele, de mondjuk az is érdekes volt amikor az UHD-s LG-n FullHD-s Philips promó film ment. :D

  • HoryThePooh

    aktív tag

    válasz HoryThePooh #80824 üzenetére

    Meg is van!
    +-ba magamnak is meglepi az Interstellar Steelbook :-)
    Köszi mégegyszer a Tippet Urak!

    Plasma 4Ever egyébként! :C

    The one who has a true friend doesn't need a mirror :)

  • Ijk

    nagyúr

    válasz DM-Fan #80792 üzenetére

    1,8m-ről látnád a különbséget a 4k javára 65"-on, de 10%-nál többet nem fizetnék rá a készülékre magasabb felbontásért.
    Nem vagyok az UHD ellen, de olyan más képminőségbeli fejlesztések kellenének, amelyek messze többet jelentenek mint a dupla felbontás. Úgylátom ezt nem tudják megérteni a többiek, hogy vitázunk itt a 4k-ról közben a fától nem látják az erdőt. Kijött a Pioneer Kuro 2006-ban, és mondjuk az 50-es és 60-as VT Panasonic plazmáknak sikerült hajszálnyival felülmúlni azt a képminőséget, töredék áron. Ez 10 év és ha lenne újonnan pont ugyan az a Kuro gondolkodás nélkül azt választanám bármelyik mostani UHD csoda helyett. Egy évtizedes technika. Hiába lehet szinte bármely paramétert tekintve jobbat találni, összességében egyedül az OLED-et lehetne mellé tenni, de azt is csak 60p-n. Közben meg a házimozi tartalom 90%-a 24p.

    Teljesen elveszett a racionalitás, nem győzöm folyamatosan hangsúlyozni hogy 84" alatt nem ad jelentős képminőségbeli javulást az UHD. Lehet tesztábrákat összehasonlítani 65"-on, ott talán már plusz részletek is előkerülnek BD film minőségben, de mellbevágó élményt mint régen egy 32"-os CRT-ről 50"-os FullHD plazmára váltás jelentett csak, legalább 84"-os 4k kijelző képes nyújtani, ami sem kontrasztban, sem mozgóképfelbontásban, betekintési szögekben, színekben nem jelent visszalépést. Magyarul megnégyszerezett felületű 42"-os FullHD VT plazma, azaz 84"-os 4k felbontású azonos pixelmérettel vagy egy ugyanekkora 4k-s BFI-s vagy impulzusos wOLED.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz balisz #80829 üzenetére

    Azért nem érzem már olyan szinten égetőnek a 4k hiányát, mint amilyennek anno a fullHD hiányát éreztem a DVD-korszakban. Ugyanis a DVD-korszakban tisztán lehetett látni, hogy az még nem volt archiválásra hivatott formátum: nem volt kadenciahelyes, szemmel láthatóan alacsony volt a felbontása ahhoz, hogy a filmek sejtes részleteit megmutassa, ergo tisztán érezhető volt, hogy igényli az ember a fejlettebb technológiát és amikor bejött a fullHD, akkor koppant is az állunk a földön a különbségtől.

    Namost a fullHD vs. 4k párharc már eleve nem ilyen mellbevágó, nincsenek ennyire látványos szakadékok a 4k javára, ami miatt hanyatt-homlok rohanna az ember lecserélni a régit, annak ellenére is, hogy sokkal-sokkal több képpontot tartalmaz a 4k. Ugyanis már a fullHD is bőven van annyira kellemes élmény a szemnek, hogy nem igényli, hogy adj uram teremtőm, de rögtön cserélje az ember a TV-jét.

    Ha egyszer eljön a 4k korszak, nyilván nagyon jó lesz, de amíg nincs rá anyag, addig csak maszatolás megy vele és a fullHD tartalmakat sem tudja olyan makulátlanul megjeleníteni, mint amit eleve erre terveztek. Demo videókat, meg azt a pár Youtube-on elérhető tartalmat meg nem akarnám naphosszat nézegetni rajta, csak hogy érezzem, hogy 4k megjelenítőt vettem. Én akarom ugyanis megválogatni a nézett tartalmat, ne pedig a szűkösen rendelkezésre álló tartalom válogasson meg engem. Az pedig, mire oda eljutunk, hogy a 4k tartalmakból válogathassunk, hát, nem akarok vészmadár lenni, de szerintem nagyon alsó hangon 5 év. Ha csak a hazai helyzetet nézem: eljutottunk oda, hogy csomó film már meg se jelenik nálunk BD-n, csak DVD-n, annyira nem fogy. A Netflix egy vicc: nemhogy a 4k, de még a fullHD minőségtől is nagyon messze van, torrenten meg megint látható, mi a prominens cucc.

    Ijk: igen, én is ezt mondom, hogy ezért kéne mindenkinek megnézni egy igazán jó fullHD TV-t (legyen akár plazma, akár LCD) és sokan rájönnének, hogy tényleg nem a felbontás a szűk keresztmetszet, hanem a legtöbb esetben az általános képminőség.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • Morph76

    aktív tag

    Azért egy szösszenetre álljunk meg!Az uhd kell és tényleg nagyobb méretnél fontos.Megjegyezném (újra) ,hogy 65+ tv-nél van hozadéka .Éles szemű elvitatás kérdése ki látja a különbséget ki nem.Én az előbbiek táborát erősítem.Ugyanolyan távolságból is jobb képnek érzékelem a 4k-st ,mint a fhd -st(mondjuk legyen a fhd észlelési távolsága az irányadó).Az irány úgyis az ,hogy egyre nagyobb kijelzők jönnek és kész,ahhoz meg dukál a felbontás.Mivel már demózgatnak 8k -s kijelzőket is ,azt hiszem az út nem kérdéses merre megyünk.(hozzáteszem annak már tényleg nem látom értelmét)
    Persze lehetne kérdezni most is mi értelme a 32 colos fhd -s tv-nek??Ki ül megfelelően közel hozzá?Akkor egy 65-ös uhd tv ugyan az a kategória,pixelsűrűségét tekintve.Nem?
    Ha most lehetne kapni még plazmát,és ők is kiadnák a 4k-s verziót ,biztos vagyok benne ,hamar meglehetne ,akkor ideológizálni a tv váltást.És ti is egye-fene alapon vennétek ,mert majd úgyis eljő az uhd -s Kánaán,és legalább jövőálló a képernyő!

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz Morph76 #80837 üzenetére

    Mint mondtam: tartalom megléte mellett nem kérdés, hogy a következő TV-m 4k lenne, hisz mindig is az elérhető legjobb minőségre törekedtem. De hiába van már most 4k panel, csöppet sem mozgat, hogy moccanjak felé, mert az elérhető legjobb tartalom jelenleg a fullHD. Majd ugorjunk akkor, ha már itt lesz az árok, addig teljesen fölösleges! Nagyon szívesen oda fogom tenni a BD-k mellé a 4k BD-ket is a polcra, ahogy most a DVD-k is megférnek a BD-k mellett - pláne, hogy csomó minden sehol sincs BD-n, csak DVD-n. Aztán reménykedjünk, hogy jön majd valami olyan durva skálázó algoritmus, amilyen még nem létezik, de már vizionáljátok, hogy az SD is brutálisan fog kinézni tőle 4k panelen is.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

  • Morph76

    aktív tag

    válasz DM-Fan #80838 üzenetére

    Aztán reménykedjünk, hogy jön majd valami olyan durva skálázó algoritmus, amilyen még nem létezik, de már vizionáljátok, hogy az SD is brutálisan fog kinézni tőle 4k panelen is.

    Hááát ilyet én sem mondtam ,de újra leírom uhd-ban játszani nem olyan rossz dolog.Persze nem olcsó ,de ott van hozzá natív forrás ,és én is emiatt kardoskodok mellette.Igaz nem lehet mindent kimaxolni ,mert annyit én sem áldoznék rá(3-4 way sli ,vagy cf),de kultúrált fps mellett egy konzolszint elérhető uhd-ban is.A filmek meg nem olyan pocsékak, sőt a FHD azért az elviselhetőnél jobb. Persze a a natív lesz király...
    UFF!

    [ Szerkesztve ]

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz Morph76 #80839 üzenetére

    Én jelenleg PS4-en játszom, ami már most megáll 100 eFt alatt (pont egy hete volt akcióban a PS4 89 eFt-ért a Sony köponti szalonban), amiből egy valamire való VGA-t sem kap az ember. Innentől kezdve egy konzol árának minimum 3-4x-eséről beszélünk annak tekintetében, ha egy UHD-játékra alkalmas PC-t kéne összedobni. Szerintem nagyon keveseknek ér ennyit egy UHD gamer PC, pláne, hogy azon nem is mennek a konzol-exkluzív címek. Szóval ez is nagyon réteg-cucc, még tán jobban, mint a 4k TV.

    Get Moded!

  • Ijk

    nagyúr

    válasz Morph76 #80837 üzenetére

    Kicsit jó lenne megmaradni a földön, csak mert a 65VT60 volt úgy kifutóként 800 kiló talán. Mit gondolsz mennyibe kerülne egy 84"-os UHD plazma? Még véletlen se a képátló aránnyal szorozd fel.
    3 millió felett vannak a 85"-os TV-k és azok sem kompromisszummentesek finoman szólva sem egy VT60-hoz képest képileg.
    Egy jobb 4k-s projektor is több milliós tétel, ami még mindig a legracionálisabb 4k megjelenítés, de még nem beszéltünk a szoba kialakításról, vászonról. Drága hobbi.

    Az emberek 200-300k-ért vesznek TV-t maximum, aki igényes a képminőségre. Tehetősebb videofilek esetleg még 500k-1 millát kicsengetnek, mielőtt valaki beleköt, nyugaton is. Ezért jelenleg maximum 65"-os képátlóhoz jutsz, ami nagyon a legalja ahol még arról beszélhetünk hogy valóban van 4k-nak értelme. És akkor nem beszéltünk arról hogy mit nézel rajta? Youtube demókat az alkalmazással? Vagy esetleg 1-2 éven belül méregdrágán veszel 4k BD lejátszót és pár imdb6-os filmet?
    Azt kellene belátni hogy kimentek az ST-GT-VT szériás plazmák 42-50"-os méretben, megfizethető áron, halandó ember számára elérhető videofil megjelenítőként. Hatalmas lyuk tátong a házimozi megjelenítő piacon, egyszerűen nem kapsz minőségi megjelenítőt ami ne vérezne el csúnyán ezekkel a plazmákkal szemben. Valami jobb LCD talán megközelíti de vagy a kontrasztban (IPS) vagy a betekintési szögekben (VA) kell közel vállalhatatlan kompromisszumot kötni. És persze ott van az 55"-os ívelt OLED, aminek LCD-s a mozgóképfelbontása és állítólag "tyúkhálósan" rácsos a képe.
    Szóval el lehet itt elmélkedni az UHD-ről, de kb olyan mintha a NASA-nál már a hiperűrutazásról beszélnének miközben még a Marsra sem jutott el ember.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • cszn

    őstag

    válasz Ijk #80841 üzenetére

    A plazma halott, az OLED még nem él, az LCD-k tulajdonképpen nem tudnak tovább fejlődni, csak kompromisszumokkal. Emellett a kínálatból gyors ütemben kerülnek ki a fullHD tv-k, a tartalom meg csak csordogál. Most aki újat akar venni az említett 200-300 ezres sávban, az majd tud venni egy VA paneles UHD tévét 55" os képpel. Ha UHD-t akar nézni akkor max 1,5 m, a kontraszt ugyan legalább nem gyalázatos, de a plazmához közel sincs, csak szemből lehet normálisan nézni (de még így is korlátozott). Viszont jó nagy fényerőt fog tudni! :DDD

  • Morph76

    aktív tag

    válasz Ijk #80841 üzenetére

    És persze ott van az 55"-os ívelt OLED, aminek LCD-s a mozgóképfelbontása és állítólag "tyúkhálósan" rácsos a képe.
    Ez egy fa..zság !Nem csirkés az csak közelről ,de úgysem onnan nézed !!Ezt elkezdte valamelyik ökör és most állandóan ez megy.Ki nézi mondjuk 1.5 méterről az 55-ös fhd-s tv-jét??Mert biza azon túl nem látszik!
    Ez csak 1 fhd-s modell,és ívelt is.Van ott nem ívelt is!!És az újak között is lesz,jó igaz nem megfizethető áron.
    Persze a földön járunk ,de mégsem mindenki.Itt megint csak arról volt szó ,hogy lehet játszani natívan .
    Persze kb 800k -s gép kell.De akinek van 1 milllája tv-re lesz pc -re is.

    DM-fan!

    Hagyjuk azt a ps4 -t az exclusive címeken kívül ,tuti nem játszanék mással ,ami max 30 fps-el tud menni.(csak az 1-2 kivétellel ,ami normálisan meg van írva)
    A konzol költséghatékony ,de gyenge megoldás játékra,legalábbis ,aki igényes a képre.Ti mondjátok a plazma ,milyen jó és igaz is.De akkor ez egy gamer -nél igencsak nagy szentségtörés és vállalhatatlan kompromisszum a 30fps vagy az alatti drop,amit ti az lcd ,oled,ellen felhoztok.A 65vt60 -on tuti nem játszanék ,konzollal.De ezt Te is tudod ,hogy dukálna egy félkemény pc alá!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák