Hirdetés

Az Xbox 360 lehet minden idők legproblémásabb konzolja?

Noha a Microsoft állítja, mindent megtesz a hardver folyamatos fejlesztése érdekében, egyes amerikai forgalmazók szerint továbbra is rendkívül magas a hardverhibás Xbox 360 konzolok aránya. A 2005-ben debütált játékgép első szériájának gyermekbetegségeit lényegében a gyártó is elismerte, amikor bejelentette, hogy a 2006. január 1. előtt vásárolt konzolokat térítésmentesen javítja a garanciaidő lejárta után is, valamint visszatéríti a költségeket azoknak, akik már fizettek a javításért. A Microsoft tavaly év végén végül 90 napról egy évre változtatta az Egyesült Államokban és Kanadában értékesített konzolok jótállási idejét, ami arra utalhat, hogy a kezdeti problémákon sikerült úrrá lennie a cégnek.


Az Xbox 360 vészvillogója

Az Xbox 360 játékkonzol legnagyobb felvevőpiacának számító Észak-Amerikában működő nagyobb forgalmazócégek képviselői szerint a helyzet csakugyan javult valamelyest, az eladott játékgépek között azonban még így is kiugróan magas azoknak az aránya, melyek súlyos hardverhibával kerülnek vissza az üzletbe vagy a szakszervizbe. A konzol ilyenkor többnyire egyáltalán nem hajlandó elindulni, vagy ha el is indul, hamar lefagy és három vörös ledet villogtatva tudatja használójával, hogy jó eséllyel komoly baj van valamelyik belső komponenssel. A hibajelenségnek Xbox 360 tulajok a „Red Ring of Death” becenevet adták, a nem kevésbé csüggesztő windowsos kék képernyő után.

Több a soknál

A DailyTech magazin napokban publikált oknyomozó riportja hosszú idő óta először foglalkozik a témával: a lap szerkesztőinek többnyire névtelenül nyilatkozó GameStop, Best Buy és EB Games illetékesei lényegében egybehangzóan állítják, hogy az adott kereskedelmi lánc üzleteiben értékesített Xbox 360 játékgépek átlagosan negyede-harmada megy tönkre viszonylag rövid időn belül – ezeket attól függően, hogy mikor jelentkezik a hiba vagy ingyenesen cserélik vagy javítják. Az írás kitér rá, hogy a kanadai EB Games a magas meghibásodási ráta miatt – hogy fedezze költségeit – nemrég duplájára emelte a konzolokhoz megvásárolható egyéves garanciakiterjesztésének árát. A szaküzletekben ráadásul nem cserélik többé új készülékre a tönkrement Xboxokat: ha a gép nem javítható, egy felújított cseredarabot kap a vásárló.

A konzol meghibásodási arányával kapcsolatos fejtegetéseket érdemben nem kommentálta a Microsoft. Mint ahogy azt Peter Moore, a cég illetékes igazgatóhelyettese korábban elmondta, a gyártó jelenleg 36 országba (köztük hazánkba is) szállítja a konzolt, így hiba lenne bizonyos régiók feltételezett statisztikái alapján konklúziót vonni.

Itthon nincsenek gondok

Lapunk kérdésére Vígh Attila, a Microsoft Magyarország Xbox 360 üzletágért felelős marketingszakembere elmondta, hogy a magyarországi leányvállalatnak eddig alapvetően pozitívak a tapasztalatai a hivatalos értékesítés tavaly novemberi rajtja óta. Vígh hozzátette, hogy hazánkban akadt olyan áruház is, ahol külön kiemelték, hogy a forgalomhoz képest elenyésző panasz érkezett a konzolra (összehasonlítva az átlagos műszaki termékekkel). Hasonlóan vélekedett megkeresésünkre Wittinger Tamás, az 576 áruházlánc beszerzési igazgatója is, aki szerint inkább a bevezetési időszakban jelentkeztek problémák, ám azok sem voltak számottevő mértékűek.

A Microsoft Magyarország illetékese szerint egyébként nem kell pánikba esni, ha valaki a három vörös fény felvillanásával is jelzett hibás működést tapasztal, bizonyos esetekben ugyanis nem is az konzol (pontosabban az alapgép) hibája okozza a jelenséget. Ha minden kötél szakad, a vásárlók a 06 80 018 590 -as nemzetközi zöld számot felhívva magyar nyelven is segítséget kaphatnak, ráadásul a hivatalos csatornákon értékesített Xbox 360-ra két év helyszíni garancia érvényes.

Mégis konstrukciós hiba?

Nem ennyire bizakodó egy az Xbox 360 konzolok magyarországi javításával foglalkozó, lapunknak név nélkül nyilatkozó vállalkozó, aki weboldalán részletesen leírja, hogy mi okozza az ominózus, szerinte egyébként rendkívül gyakran előforduló hibajelenséget: „A gép bekapcsolásakor szobahőmérsékletű GPU és alaplap egy-egy komolyabb játék közben hirtelen felmelegszik, majd lehűl. Az extrém hőingadozás lehet akár 50 fok is. Ennek következtében az alaplap minimális mértékben deformálódik, felpúposodik a processzor alatt de ez éppen elég ahhoz, hogy felszakadjanak a forraszpontok. A processzor lábai rossz minőségű ólommentes cin golyócskák amik megrepednek, és vagy leszakadnak a processzorról, vagy felszakítják az alaplapi forraszpontot. Ez utóbbi a rosszabb eset. Amint megtörténik ez, fellép a kontakthiba és jön a 3 led” - írja az általa üzemeltetett X-media közösségi portálon a szakember.


Az alapapból kiforrasztott, lábait vesztett GPU
Forrás: X-media

Az oldalon Wadarr nicknéven publikáló szakértő elmondása szerint egy héten átlagosan öt-hat Xbox 360 érkezik hozzájuk ezzel a problémával budapesti és vidéki konzolszervizektől, és a hibás gépek 90 százalékát ki is tudják javítani, feltéve hogy a tulajdonos jó szándéktól vezérelve nem próbálta maga megoldani a problémát, ezzel esetenként tovább rontva a helyzeten. Az alaplapból gyakorlatilag kiszakadó GPU mellett nem ennyire kritikus, ugyanakkor kétségtelenül bosszantó jelenség a játékgépbe szerelt optikai egység olvasófejének meghibásodása, bizonytalan működése is. A szakember úgy tudja, hogy egy speciálisan az Xbox 360 számára gyártott, meglehetősen rövid élettartalmú olvasófejjel szerelik a konzolok egy részét, ami már fél év használat után is hajlamos bizonytalanul olvasni, ám cserével ez a probléma is kiküszöbölhető.

Még biztos az elsőség, de a Wii elhúzhat

A Microsoft Xbox 360 konzolgépe a gyártó becslése szerint megjelenése óta körülbelül 12 millió példányban kelt el világszerte, ezzel egyelőre biztosan vezeti az új generációs konzolok eladási rangsorát (jóllehet elsőként is jelent meg a nextgen mezőnyben). A legnagyobb sikerre a jelek szerint mégis a Nintendo tavaly elstartolt Wii játékgépe számíthat, melyből 2006 novembere óta megközelítőleg hatmillió darab fogyott. Az Xbox 360 hivatalosan ugyanezen időpont óta kapható hazánkban, a szürkeimport azonban még most is virágzik, erre utal legalábbis, hogy az alapgéphez 70 000 és 89 000 forint, a Premium csomaghoz pedig 85 000 és 100 000 forint közti összegért cserébe (esetenként ennél valamivel drágábban) lehet hozzájutni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés