Hirdetés

A Microsoftnál tudhatták, hogy az Xbox 360 időzített bomba lehet

A Microsoft illetékesei már a projekt legelején tudhattak arról, hogy a 2005-ben piacra dobott új generációs játékkonzol, az Xbox 360 a tervezési és tesztfázis kezdeti hiányosságai miatt valóságos időzített bomba. Mégis úgy döntöttek, hogy piacra küldik a terméket, hogy ezzel megelőzzék vetélytársukat, a Sonyt, mely az előző generációban súlyos vereséget mért a PlayStation 2-vel az első Xboxra – írja riportjában az amerikai DailyTech.

A lapnak egy névtelenül nyilatkozó belső informátor mondta el mindezt, aki megerősítette azokat a korábbi spekulációkat, melyek szerint a tavaly nyárig, a Xenon design szerint gyártott Xbox 360-ok mintegy harmadánál előbb vagy utóbb felvillan (vagy már legalább egyszer felvillant) a hardverhibát jelző három vörös LED, vagy ahogy a szlengben elterjedt, a „red ring of death”. A szakember hozzátette ugyanakkor, hogy a Microsoft tanult az esetből, így a most kapható konzolok jóval megbízhatóbbak a korai példányoknál. Az affér beszámolók szerint tavaly 1,89 milliárd dollárjába került a Microsoft szórakoztatóelektronikai részlegének.


Az Xbox 360 vészvillogója

Mint az tavaly nyár óta gyakorlatilag közismert, a korai Xbox 360 konzolok szokatlanul magas hibaaránya a komponensek, illetve elsősorban a grafikus processzor elégtelen hűtésére vezethető vissza. Így a terhelés alatt rendkívüli mértékben felforrósodó lapka deformálhatja az alaplapot, ami a forrasztási pontok megszakadásához, ezáltal pedig kontakthibához vezethet.

A DailyTech informátora szerint a Microsoftnál gyakorlatilag a konzol debütálása óta tisztában voltak vele, hogy komoly hibalehetőséget rejt magában a hardver: „A Microsoft minden erejével arra koncentrált, hogy ezúttal legyőzze a Sonyt, így a 360-at sietve piacra dobták annak ellenére, hogy minden jel arra utalt, komoly problémák vannak a konzollal. A termék tervezési és minőségellenőrzési fázisa elégtelen és hiányos volt, amikor a gépet gyártásba küldték” - mondta el a lapnak a szakember, aki hozzátette, hogy a gyártási fázisban is komoly nehézségek adódtak, így a gép kezdeti kihozatala összességében még a negyven százalékot sem érte el. A cég illetékesei ennek ellenére egészen tavaly nyárig nem kommentálták érdemben a vásárlók és a viszonteladók felől érkező egyre hangosabb és több kritikát.

Már nem a régi

Az azóta áttervezett hűtésnek és alaplapnak, valamint a fejlettebb gyártástechnológiával készülő központi chipeknek hála az Xbox 360 konzolok hibaaránya mára drasztikusan javult, a meghibásodási mutatót sikerült tíz százalék alá szorítania a cégnek, mely már elfogadható eredmény, a szakember szerint azonban van még mit javítani a helyzeten. A Microsoftnál ezért részben a vártnál jóval jelentősebb anyagi, ugyanakkor meglepően szolid mértékű presztízsveszteséggel járó tavalyi fiaskóból tanulva folyamatos fejlesztésekkel igyekeznek tovább növelni gép megbízhatóságát.


A botlás ellenére nagyon sikeres

Bill Gates ezzel kapcsolatban nemrég egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Microsoft feltett szándéka, hogy az Xbox 360 a világ legmegbízhatóbb konzolgépévé váljon. „A vásárlók nagyon szeretik az Xboxot a hozzá fejlesztett tartalmak miatt, de biztosak kell legyünk abban, hogy a hardver soha nem áll az útjukba” - fogalmazott a vállalat elnöke.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés