Hirdetés

Több mint egymilliárd dollárt költ hibás konzolok kijavítására a Microsoft

Nem egészen egy nappal azután, hogy az egyre dagadó nemzetközi botrány hatására lapunk hasábjain is megjelent a Microsoft új generációs konzolgépének meghibásodási arányával, illetve a hiba okával foglalkozó írás, nem várt fordulatot vettek az események: a Microsoft több illetékese tegnap közép-európai idő szerint késő délután lényegében beismerte, hogy az Xbox 360 játékgéppel komoly hardverjellegű problémák adódnak. A vállalat ezzel saját korábbi álláspontját bírálta felül, a redmondi cégnél ugyanis többször úgy nyilatkoztak, hogy a konzolok meghibásodási rátája átlagosnak tekinthető, azaz például a többi nextgen játékgéphez viszonyítva nem megy tönkre több új generációs Xbox.

Bár az ügyben nyilatkozó felsővezetők továbbra sem említenek konkrét adatokat, annyit elárultak, hogy több mint egymilliárd dollárt különítettek el a végzetesnek bizonyuló „Red Ring of Death” hibajelenséget mutató konzolok javítására. Ezzel együtt változtak az Xbox 360-ra vonatkozó jótállási feltételek is, mely szerint a konzol konstrukciós hibájából adódó javítást a Microsoft a vásárlás napjától számított három éven belül térítésmentesen elvégzi – visszamenőlegesen is. Akitől tehát eddig pénzt kértek a szervizben, annak utólag megtérítik a költségeit. A cég így lényegében úgy vet véget a vásárlók kálváriájának, hogy elkerüli a kínos visszahívási akciót.


Mégis arat a vörös halál

A gyártónál mindezek alapján jó ideje tudhattak a problémáról, melynek előfordulási valószínűségét a legújabb szériáknál és a még eladatlan készletek egy részénél kisebb módosítások révén próbálják csökkenteni – legalábbis ez derül ki a Microsoft szórakoztatóipari üzletágvezetőjének, Peter Moore-nak tegnapi nyílt leveléből, melyben a cégvezető megdöbbentő őszinteséggel és komoly megbánást mutatva szól az Xbox 360-tulajdonosokhoz: „A jó szolgáltatás és a vevőelégedettség olyan részei az üzletnek, amelyet különösen fontosnak tartunk. És ezen a téren őszintén szólva nem végeztünk elég jó munkát” - kezdi levelét Moore, melyben a probléma kezelésével kapcsolatosan később kitér az új jótállási rendszer ismertetésére is.


Az alapapból kiforrasztott, lábait vesztett GPU
Forrás: X-media

Mint arról tegnap beszámoltunk, a három vörös LED felvillanásával jelzett hibajelenséget szakértők szerint elsősorban a konzol bizonyos komponenseinek elégtelen hűtéséből fakadó anyagfáradás okozza: a grafikus feldolgozóegység érintkezői a hőtágulás hatására kontakthibásak lehetnek, ez pedig lefagyáshoz vagy rosszabb esetben ahhoz vezet, hogy a konzol egyáltalán nem indítható el.

Az Xbox 360 konzolok jelentős részénél előforduló „Red Ring of Death” hibajelenségről tegnap a Microsoft Magyarország illetékesét is kérdeztük: Vígh Attila, az Xbox 360 üzletágért felelős marketingszakember akkor lapunknak azt nyilatkozta, cégénél nem tudnak arról, hogy a konzolok meghibásodási aránya kirívóan magas lenne. Szerettük volna megtudni Vígh álláspontját a Microsoft tegnap esti bejelentésével kapcsolatban; az illetékes megkeresésünkkor későbbre ígért részleteket az ügyben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés