Hirdetés

Bukott, de puhára esett az Xbox 360-ért felelős Microsoft-vezér

Augusztus elsejei hatállyal távozik a Microsoft szórakoztatóipari üzletágának éléről Peter Moore, a cég Xbox 360 projektért felelős első számú vezetője. Bár a hivatalos verzió szerint Moore-t saját kérésére mentették fel, hogy ezáltal is több időt tölthessen családjával Kaliforniában, a döntésben minden bizonnyal komolyan közrejátszott, hogy a redmondi cég nemrég kénytelen volt elismerni, komoly hardverproblémák vannak az eddig amúgy sikeres utat bejáró (bár a legutóbbi értékesítési tervszámot csekély mértékben alulteljesítő) Xbox 360 konzollal. A gyártó július elején jelentette be, hogy javítási célokra máris jelentős összeget (több mint egymilliárd dollárt) különítettek el, Moore pedig egy szokatlan hangvételű, bocsánatkérő nyílt levéllel állt a rajongók, vásárlók elé.


Peter Moore: lelkesedésből nem volt hiány

Hogy a Microsoftnál nemcsak státuszban lévő, de bukott cégvezetőnek is kifizetődő lenni, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Moore-nak máris megvan a következő, meglehetősen jól fizető munkahelye: az egykori Microsoft-alelnök augusztustól az EA Sports első embere lesz, ahol az Xbox fiaskó ellenére érkezésekor tárt karokkal várják. Moore éves alapfizetése kezdetben 550 000 dollár lesz, mely a cég eredményeitől függően további maximum 75 százalékkal egészülhet ki, az újdonsült cégvezető így egy évben csaknem egymillió dollárt (azaz átszámítva nagyjából 180 millió forintot) zsebelhet be. Az új vezér a kezdeti kétéves elkötelezettségért bónuszban másfél millió dollárral, továbbá 50 000 darab, jelenlegi árfolyamon négymillió dollárt érő részvényopcióval is gazdagodik.

Peter Moore pozícióját a Microsoftnál eddig külső tanácsadóként munkálkodó Don Mattrick veszi át, aki mellesleg 2005 szeptemberéig az EA elnök-vezérigazgatói tisztségét töltötte be. Mattrick akkor „új kihívásokat keresve”, 23 évnyi munkaviszonyt lezárva hagyta ott a világ legnagyobb játékkiadó cégét.

Előzmények

Hirdetés