Hirdetés

Véglegesítették a külső SATA-csatlakozók szabványát

A Serial ATA első verziójától fogva megtaláljuk a piacon a külső kivezetéseket, noha ezek a csatlakozók igazából a gépházba, illetve tárolórendszerekbe szánt belső interfész újrafelhasználását jelentették. Amint a szabványt gondozó szervezet honlapján olvasható, immár véglegesítették az eSATA specifikációt is, amelyet eleve a külső csatlakozás követelményeinek megfelelően terveztek.

Az eSATA csatlakozó a belső konnektornál strapabíróbb és keskenyebb, fém keretet kapott, és hiányzik belőle a jellegzetes, L alakú elem is. A biztonságosabb csatlakozás érdekében kicsit hosszabb lett, s jobban egymáshoz nyomódnak a rugalmas érintkezők is. Az alaplapon található port egyszerűen kivezethető egy takarólemezre szerelt adapter segítségével, a kábel hossza a házon kívül 2 méter lehet.

A kivezetések várhatóan hamarosan felbukkannak az igényesebb alaplapok dobozaiban, de persze utólag is mód van a bővítésre, sőt noteszgépekhez PC Card és ExpressCard formátumú kiegészítőket is piacra dobnak. Az eSATA az USB 2.0 480 és a Firewire 400, illetve 800 Mbps elméleti maximális adatátviteli sebességével szemben első változatában is 1500 Mbps elméleti maximális sávszélességet biztosít, azonban a külső merevlemez-házak tápellátásáról nem gondoskodik. Ez továbbra is életben tartja majd a kis helyigényű, kis energiafogyasztású, így az USB-portról táplálható tárolóegységek piacát. Az USB mellett szól az is, hogy szinte bármelyik PC-nél rendelkezésre áll, az eSATA házak azonban kedvező árukkal is hódíthatnak, hiszen nem igényelnek az interfészek között fordító elektronikát.

A SATA-IO arra figyelmeztet, hogy a jövőben kerülni kell a belső csatlakozók házon kívüli használatát, mert azok nem felelnek meg az elektromágneses interferenciákra vonatkozó szabályozásnak, és stabilitási problémákat, adatvesztést is okozhatnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés