Hirdetés

ExcelStor merevlemez biztonsági szolgáltatásokkal

A kínai ExcelStor és európai partnere, az MCE április közepén vezeti be a piacra a GStor Plus Storage Firewall nevű merevlemezt. A 80 GB-os, 7200 rpm fordulatszámú, IDE csatolójú egység különlegessége nem tárolási kapacitásában vagy gyorsaságában rejlik, hanem abban, hogy teljes mértékben hardveresen – vagyis külön meghajtóprogram vagy más alkalmazás nélkül – nyújt többféle biztonsági szolgáltatást.

A winchesteren elhelyezendő adatokat egy integrált chip valós időben titkosítja egy 64 bites, gyártóspecifikus algoritmus segítségével. Az operációs rendszer indítása előtt egy jelszó is lekérdezhető a felhasználótól, amelyet ugyancsak a merevlemez elektronikája ellenőriz.

A GStor technológia többféle opciót kínál az adatok védelmére és gyors visszaállítására, valamint a bootolási folyamat meggyorsítására. A „rollback” funkció a védett terület adatainak – például vírusok miatti – megváltozása esetén egy korábban felvett pillanatkép alapján állítja vissza a korábbi helyzetet; a „RAM-mód” pedig lehetővé teszi, hogy bootolás után a rendszer egy meghatározott állapotba kerüljön. A „live mód” többféle biztonsági mentési vagy adathelyreállítási folyamat manuális indítására ad lehetőséget – mindezt a gyártó állítása szerint egy saját tükrözési eljárás jóvoltából igen gyorsan.

További szolgáltatása a GStore Plus Storage Firewallnak, hogy legfeljebb három operációs rendszert lehet három védett partícióba telepíteni, amelyek közül bootoláskor a felhasználó választ, a két inaktív partíció pedig rejtve maradhat – egy partíciót lehet közös használatra létrehozni. Mindezek a funkciók az ExcelStor egyedi technológiáján alapulnak, és függetlenek mind az operációs, mind a fájlrendszer(ek)től. Az adatrekonstruálás igénybevétele értelemszerűen a felére csökkenti a rendelkezésre álló tárhelyet, további sajátossága az egységnek, hogy csak az első IDE-csatornán, master eszközként használható.

A 80 GB-os GStore Plus Storage Firewall ára nettó 150 euró körül alakul. Opcionálisan hálózati interfészkártyával is bővíthető a merevlemez, amelyen keresztül a meghajtó állapota távolról is figyelhető, illetve lehetőség nyílik az egyes partíciók menedzselésére VPN kapcsolatokon keresztül. Serial ATA csatolóval ellátott változat ez év második felére várható, és tervbe vették a 256 bites AES titkosítás bevezetését a jelenlegi algoritmus felváltására. Az ExcelStor meghajtói az egyedi funkcióktól eltekintve a Hitachitól licencelt technológiával készülnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés