Hirdetés

CES: Jön a fél terabájtos Deskstar

A 3,5 hüvelykes ATA merevlemezek között abszolút rekordernek tekinthető a Hitachi Global Storage Technologies által tegnap bejelentett új modell, mely az iparágban elsőként képes olyan mértékű tárkapacitást nyújtani asztali rendszerekhez, melyet eddig csak a szervertechnológiában alkalmaztak a gyártók.

A tegnap elkezdődött Consumer Electronic Show alkalmával a cég fellebbentette a fátylat legújabb, 7200 fordulat/perces motorral szerelt Deskstar merevlemezeiről, melyek öt különböző méretben, ATA-133 és SATA II interfésszel, illetve 8 és 16 megabájtos gyorsítótárral ellátva kerülnek piacra. A SATA II csatolóval ellátott modelljeivel a Hitachi elsőként igyekszik kihasználni a fejlettebb szabványban rejlő összes lehetőséget. Ezzel az új modellek nem csak a 3 Gbit/s-ra nőtt adatátviteli sebesség révén gyorsabbak társaiknál; a Native Command Queuing támogatással ellátott rendszerekben további teljesítménytöbbletet érhetnek el. Mindemellett az új merevlemezek a SATA II szabványban megjelent késleltetett felpörgetés (staggered, delayed spin-up) alkalmazásával a többlemezes rendszerek esetében a bootolási folyamat során kisebb terhet rónak a tápegységre.


7K500, a rekorder

Az új példányok közül a legkisebb kapacitású egységek a 40 és 80 GB tárhellyel rendelkező 7K80 típusjelzésű modellek, melyek (kapacitástól függően) a lemeztányér egy vagy két oldalán tárolják az adatokat. A középső modell a T7K250 típusjelzést viseli, mely 160 és 250 GB kapacitással kerül forgalomba, ettől függően három, illetve négy író/olvasó-fejjel, illetve két lemeztányérral rendelkezik. A Desktar termékcsalád legnagyobb tagja az öt lemeztányérral és tíz (!) író/olvasó-fejjel ellátott 7K500 közel fél terabájt kapacitást nyújt, ezzel új rekordot felállítva az asztali rendszerekbe szánt merevlemezek piacán. Ez utóbbi típus rendelkezik a cég saját fejlesztésű Rotational Vibration Safeguard (RVS) rendszerével, mely a több lemeztányérral, illetve merevlemezes egységekkel ellátott tárolórendszerek stabilabb működését hivatott elősegíteni.

Az új merevlemezek közül a 7K80 típusú egységeket azonnal szállítja a cég, a további modellek piaci megjelenése az első negyedévben esedékes.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés