Hirdetés

Új Hitachi Travelstar modellek már Európában is

Európában is megkezdődött a Hitachi Travelstar 5K100 és E5K100 merevlemezeinek forgalmazása. Az 5400 rpm fordulatszámon üzemelő 2,5 hüvelykes egységek a korábbiaknál sokkal ellenállóbbak mechanikai behatások ellen: kikapcsolt állapotban 1000 g (1 ms), működés közben 300 g (2 ms) erősségű impulzusszerű gyorsulás sem veszélyezteti őket.

Az 5K100 sorozatot noteszgépekben való felhasználásra szánják, az E5K100-asok pedig hálózatra kapcsolt tárolórendszerekben vagy blade serverekben kaphatnak helyet, hiszen utóbbiakat a gyártó a heti 168 órás üzemelésre készítette fel. Az új lemezek 8 MB-os pufferrel rendelkeznek, átlagos hozzáférési idejük 12 ms. Parallel és Serial ATA interfésszel egyaránt megjelentek; 40, 60 és 80 GB kapacitású változataik már kaphatók, a 100 GB-os modell várhatóan március közepén válik hozzáférhetővé kontinensünkön.

A Hitachi adatai szerint az új Travelstar winchesterek nemcsak szerény energiafogyasztásukkal (felpörgetéskor 5 watt, üzem közben 2 watt) járulnak hozzá a gazdaságosabb üzemeltetéshez és a környezet védelméhez, de a gyártástechnológiában is igazodtak az EU – egyelőre életbe nem léptetett – szabályozásához, így kevesebb veszélyes anyagot tartalmaznak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés