Hirdetés

69 dolláros Kindle és háttérvilágított Kindle Paperwhite e-olvasók érkeztek

Az utóbbi napokban már lehetett sejteni, hogy az Amazon valami nagy dobásra készül, ugyanis népszerű e-könyv-olvasói elérhetetlenné váltak, amely modellváltásra engedett következtetni. A tegnapi napon végül mindenre fény derült, amikor is nem csak az e-ink alapú eszközökről, de számos Kindle Fire variánsról is lehullott a lepel, de erről majd később.

A legegyszerűbb Kindle modell az előző generációból maradt vissza, a burkolat feketére cserélésén kívül a külsőségekben komolyabb különbséget nem lehet észrevenni, valamint méretük és tömegük is azonos. Azonban fontos megemlíteni, hogy bővült a választható betűtípusok száma, az ígéretek szerint még élesebb lett a szöveg és az oldalváltások is 15 százalékot gyorsultak. A vételár viszont tovább csökkent, a reklámmentes változatot 89 dollárra tartják, míg a reklámokkal terhelt variánsért csupán 69 dollárt kérnek. A reklámok szokás szerint csak kikapcsolt állapotban, „képernyővédőként” jelentkeznek, vagyis sok vizet nem zavarnak.

Azonban sokkal izgalmasabb, hogy néhány hónapos csúszással, de a Barnes & Noble után végre az Amazon is bemutatta első, háttérvilágítással megtámogatott e-olvasóját, a Kindle Paperwhite-ot. A szintén fekete burkolatú, kifejezetten vékony kávájú Paperwhite kapacitív érintőkijelzőt kapott, a gyártó pedig olyannyira a tapogatásra helyezte a hangsúlyt, hogy még az elődben lévő menügomb helyén is egy logó látható, csak a bekapcsoló gomb maradt a fedélzeten. Az újdonság mérete 169 x 117 x 9,1 mm, tömege pedig 213 gramm, vagyis a 2011-es Kindle Touch-hoz képest valamivel vékonyabb és kisebb lett, a mérlegen viszont ugyan annyit nyom.

Az e-ink kijelző 6”-es, ellenben a felbontás 800x600-ról 1024x768 pixelre fejlődött, vagyis a pixelsűrűség 167-ről 212 ppi-re ugrott, amely a szemtanúk szerint sokkal szebb és kontrasztosabb képet nyújt, mint az elődök, pedig már azokra se lehetett sok panasz. A több képpontnak köszönhetően például a kisebb betűméretek is jól olvashatók lettek, de az sem elhanyagolható tény, hogy az "e-papír" is a Paperwhite névhez hűen fehérebb árnyalatú. Persze az igazi szenzációt a háttérvilágítás adja, amely a jelek szerint jobban sikerült, mint Nook GlowLight-ban; bár a technológia hasonló, itt is élvilágítást alkalmaztak, de a fény teljesen egyenletesen oszlik el a felületen, még oldalról nézve sem lehet felfedezni a LED-eket. A fényerő tág határok között egy csúszkával finoman beállítható, és a Kindle szerint az akkumulátor miatt sem kell aggódni, ugyanis egyetlen feltöltéssel még bekapcsolt háttérvilágítás esetén is 8 hetes üzemidőt ígérnek.

A Kindle Paperwhite Wi-Fi-s és 3G-s változatának vételára rendre 119 és 179 dollár, és mindegyik Kindle e-könyv-olvasó október 1-én válik elérhetővé. Érdekes, hogy a korosodó Kindle Keyboard 3G változatlan, 139 dolláros áron továbbra is megvásárolható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés