Hirdetés

A jövő e-olvasói a Plastic Logic boszorkánykonyhájában körvonalazódnak

A gyártók nem igazán szeretnek betekintést engedni még fejlesztés alatt álló készülékeikbe és koncepcióikba, a SlashGear csapatának viszont mégis sikerült megismerkednie a Plastic Logic legújabb e-ink alapú technológiáival. A látogatás a gyártó kutatás-fejlesztés részlegén Cambridge-ben esett meg, ahol több érdekes és ígéretes elgondolásról is lehullott a lepel.


(forrás: SlashGear) [+]

Az egyik közelebbről szemügyre vett prototípus egy olyan színes e-ink-megjelenítő volt, amely másodpercenként 12 képkockás frissítésre képes. Ez ugyan egy videó lejátszása során még mindig elég darabos hatást kelt, de ettől még könnyedén értelmezhetők a látottak, és ami fontosabb, hogy például a böngészés sokkal folyamatosabb lehetne, mint a jelenleg forgalomban lévő megoldások esetében, mind a görgetés, mind pedig egyszerűbb Flash animációk megjelenítése élvezhető tempóra gyorsulna.


(forrás: SlashGear) [+]

Sikerült még lencsevégre kapni egy kisebb képátmérővel rendelkező modellt is, amely hasonló FPS számokat produkál, de csak monokróm, ez kompakt e-olvasókban és egyéb mobil eszközökben teljesíthet majd jó szolgálatot. A Plastic Logic már több gyártóval is egyeztet, akik szívesen építenének a technológiára, de érthető okokból konkrét neveket nem kívántak elárulni.

Azonban az újdonságoknak itt még nincs vége, mert egy másik kifejezetten ígéretes projektről is volt szíves beszámolni a gyártó. Ennek keretein belül olyan 10,7 hüvelykes, szintén e-ink alapú kiegészítő kijelzőket fejlesztenek, amelyeket telefonok mellé lehetne értékesíteni. Az ötlet nagyon is életképes, hiszen egy mai modern okostelefon hardveres szempontból szinte minden igényt kielégítő, azonban a könnyű hordozhatóság végett a kijelző méretét nem lehet a végtelenségig növelni. Ez mind böngészés, mind pedig dokumentumok és diasorok olvasása közben komoly problémát jelent.


(forrás: SlashGear) [+]

Ezért a kiegészítő e-olvasó egyszerűen vezeték nélkül (Wi-Fi vagy Bluetooth) kommunikálna az okostelefonnal vagy kisebb méretű tablettel, de egy akkumulátoron kívül komolyabb hardverrel nem rendelkezne. Jelenleg egy androidos alkalmazás segítségével lehet áttölteni a kijelzőre a képeket és dokumentumokat, de még nagyon kezdeti stádiumban van az eszköz hardveres és szoftveres szempontból egyaránt.


(forrás: SlashGear) [+]

Mivel ez az e-papír is kibírja a hajlításokat, ütéseket és egyéb fizikai behatásokat, ezért a cél egy olyan vékony eszköz építése, amelyet mindenféle plusz védelem hiányában is nyugodtan be lehessen hajítani a hátizsákba anélkül, hogy a testi épségéért kellene aggódni. Másik fontos előnye üzemideje lenne, mert egy tablet csoda, ha kihúzza egy napig, addig egy ilyen szerkezet egyetlen töltésről hetekig, vagy akár egy hónapig is működhet. Sikerének persze elengedhetetlen feltétele, hogy olcsóbban adják, mint egy átlagos tabletet, amely a tegnap bejelentett Google Nexus 7 és a Kindle Fire mellett nem lesz egyszerű feladat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés