Hirdetés

Így működik az Amazon Kindle Paperwhite e-olvasó kijelzőjének háttérvilágítása

Az Amazon legújabb Kindle olvasói a mai napon indulnak hódítóútjukra, ennek örömére a gyártó egy videó segítségével kívánta még kelendőbbé tenni legérdekesebb termékét, a Kindle Paperwhite e-olvasót. Az új modellekről korábban már részletesen beszámoltunk, amely írásból kiderül, hogy a Paperwhite esetében a 6”-es képátló maradt, viszont a felbontás 1024x768 pixelre ugrott, amely még élesebb kép megjelenítésére is alkalmas.

Azonban az igazi szenzációt a háttérvilágítás adja. Ebből a szempontból nem az Amazon volt a legelső, viszont szemtanúk és tesztek alapján az ő megoldásuk tűnik eddig a legjobbnak. A közzétett bemutató inkább tekinthető reklámnak, mint sem részletes technológiai ismertetőnek, így az elhangzottak egy részét érdemes fenntartásokkal kezelni, de azért néhány részletre fény derült. Alapvetően egy „egyszerű” élvilágításról van szó, amikor a háttérvilágítást oldalsó LED-ek biztosítják.

A készítők úgy magyarázták el, hogy az a réteg, amely egyenletesen elosztja az oldalról érkező fényt, úgy működik, mint egy kilapított optikai kábel, amiben a fénysugarak „faltól-falig” visszaverődve cikáznak. Ebből a rétegből a fény apró fénytörő elemek (Light Guide) segítségével képes kilépni a síkból, így lehetséges, hogy az egész felület világít. Ez lényegében a legtöbb LCD panel esetében így működik, viszont a Paperwhite esetében a LED-ek csak az egyik oldalon sorakoznak, így a mérnököknek meg kellett oldani, hogy a kijelző alsó része hasonló megvilágításban részesüljön, mint a felsőbb szekció. Ehhez egyszerűen a fényforrástól távolodva egyre több fénytörő elemet vetettek be.

Szintén rengeteg időt szenteltek a megfelelő LED-ek kiválasztására, hogy a háttérvilágítás lehetősége ne menjen drámaian az üzemidő rovására, hiszen akkor pont az e-könyv-olvasók egyik legnagyobb fegyverténye semmisülne meg. A gyártó többször is megemlíti, hogy körülbelül 8 éves életciklusra tervezték az eszközt. Az Amazon Kinde Paperwhite Wi-Fi és 3G modellek már itthon is elérhetővé váltak, így a hazai közönség is azonnal belekóstolhat az e-olvasók következő generációjába.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés