Hirdetés

Txtr Beagle – a világ legkisebb és legkönnyebb e-book-olvasója 10 euróért

A tabletek tömeges elterjedése ellenére az e-könyv-olvasók is hatalmas népszerűségnek örvendenek, a vásárlók belátták, hogy hiába lehetséges a trendi táblákon is olvasgatni, ezek több szempontból sem veszik fel a versenyt egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett eszközzel. A legnagyobb márkák, mint például az Amazon, a Barnes & Noble vagy a Kobo számos különböző modellel árasztják el a piacot, azonban a német txtr egy olyan eszközt jelentett be, amely alaposan felforgathatja a piacot.

A Beagle a maga 140 x 105 x 4,8 mm-es kiterjedésével és 128 grammos tömegével a világ legkisebb és legkönnyebb e-book olvasójának számít. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az alig 5 mm-es vastagság az alján egy hengeres formában 14 mm-re hízik; funkcióját tekintve ez a rész foglalja magába az akkumulátort, de ergonómiailag jó fogáspontot biztosít. A Beagle tervezésénél az volt a koncepció, hogy egy minél egyszerűbb, könnyebb és olcsóbb olvasót készítsenek, ami az égvilágon semmi másra nem alkalmas, mint olvasásra. Ennek értelmében a készülék nem érintőkijelzős, nincs 3G vagy háttérvilágítás, de még a Wi-Fi és USB csatlakozási lehetőséget is kispórolták belőle. Akkor egyáltalán hogyan lehet 4 GB-os belső memóriáját könyvekkel gyarapítani?

Erre a feladatra egy Bluetooth modul található a fedélzeten, ezen keresztül okostelefonnal párosítva oldható meg a fájlok átvitele. Ehhez egy androidos alkalmazást kínál a gyártó, de már az iOS-kompatibilis variáció is készülőben van. Ezek után nem meglepő, hogy a gyártó nem is önálló e-olvasóként, hanem okostelefon-kiegészítőként kategorizálja eszközét. A legnépszerűbb formátumokkal, mint például az EPUB és a PDF, gond nélkül megbirkózik.

A mindössze 5”-es e-ink kijelző felbontása 800x600 pixel, és nyolc szürkeárnyalat megjelenítésére képes. Szintén költségcsökkentő megoldás, hogy az olvasó nem beépített akkumulátorról táplálkozik, hanem az alsó hengerbe két szabványos, AAA méretű mikroceruzaelemnek alakítottak ki helyet. A gyártó a csomagban mellékel is két szárazelemet, de természetesen passzoló méretű akkumulátorral is párosítható a Beagle. A txtr számításai szerint egy szett elemmel átlagos olvasási szokások mellett egy évig is bírhatja, 12-15 könyv átlapozásával kalkulálva. Az alapvetően fehér készülékház jádezöld, grapefruit, lila és türkiz színű hátlapokkal bolondítható meg.

A txtr Beagle a világ legkönnyebb és legvékonyabb címével nem elégedett meg, a legolcsóbb is kíván lenni, ezért európai vételára mindössze 9,90 euró lesz, amely összeg még az említett költséghatékony felépítés ellenére is szinte hihetetlenül alacsony. Hivatalosan ugyan még nem erősítették meg, de az öreg kontinens mellett valószínűleg az Egyesült Államokban és az ázsiai piacokon is felbukkanhat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • txtr

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés