HD DVD-R: sorozatgyártásra készen

Az optikai lemezek következő, kék lézert alkalmazó generációjának története eddig is számos fordulattal szolgált. A szabvány szerint 15 vagy 30 GB kapacitású HD DVD mellett az alacsonyabb átállási-gyártási költségek, míg 25 vagy 50 GB-os Blu-Ray Disc (BD) mellett a nagyobb tárhely volt a legfontosabb érv. Az egyes formátumok mögött álló vállalatcsoportok egymást túllicitálva versengenek a megrendelők, mindenekelőtt a hollywoodi filmstúdiók kegyeiért.

Áprilisban már-már úgy tűnt, hogy a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva a fejlesztők komolyan dolgoznak azon, hogy megelőzzék az eltérő formátumok piacra bocsátásából eredő káoszt – annak esélye azonban, hogy a tárgyalóasztal mellett kompromisszumos megoldást találnak, nagyon kicsi. Különösen úgy, hogy tárgyalási pozíciót megerősítendő a Toshiba egy 45 GB-os HD DVD-t tett le az asztalra, melyre a TDK 100 GB-os Blu-Ray korongja volt a válasz, megtoldva azzal a kijelentéssel, hogy „lehet még nagyobb is”. Emellett a hardvergyártók már elkészítették az újfajta lemezeket olvasó meghajtóikat, melyek már idén az üzletek polcaira kerülhetnek.

Újabb színt hoz a történetbe a Toshiba és három másik vállalat tegnapi bejelentése, mely szerint az írható DVD-k gyártósorain megoldható az írható HD DVD-k készítése is. A Toshiba, a Hayashibara Biochemical Laboratories és a Mitsubishi Kagaku Media/Verbatim által közösen kifejlesztett szerves adathordozó rétegen alapuló lemezek próbagyártását egymástól függetlenül elvégezte a Hitachi Maxell és a Verbatim is – pozitív eredménnyel, így a HD DVD-R médiumok és az őket írni képes optikai meghajtók elviekben már a következő év tavaszán piacra kerülhetnek.

A már februárban szabványosított HD DVD-R korongok szerkezete megegyezik a DVD-kével, 0,6 mm-es szubsztrátumokat használnak. A próbagyártás során egyrétegű, 15 GB kapacitású lemezeket készítettek, melyek írásához 7-10 mW lézerteljesítmény szükséges, olvasásuk során pedig 1 millió ciklus után sem tapasztaltak adatromlást okozó elváltozást. A Toshiba a továbbiakban a dupla írási tempó 4-szeres, esetleg 8-szoros sebességűre emelésén munkálkodik, és fejlesztés alatt áll a kétrétegű, 30 GB-os változat is, sőt többször írható HD DVD-RW is várható.

A Hitachi Maxell és a Verbatim egyébként érdekelt a Blu-Ray formátumban is, de ahhoz egy másfajta hordozót fejlesztenek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés