Hirdetés

Divatba jön a DVD-k tetoválása

A hírek szerint az NEC a szeptember első hetében megrendezendő berlini IFA 2005 kiállításon mutatja be új eljárását, amellyel a HP LightScribe technológiájához hasonlatos módon képeket és szövegeket lehet a CD/DVD-író lézerével a korong címkeoldalára „festeni”. A Laser Labelling System a HP jelenlegi megoldásánál állítólag gyorsabban fog dolgozni, és két szín használatát is lehetővé teszi. A LLS technológiát elsőként az ND-4550A típusjelű DVD-íróba építhetik be.

Az NEC korábban licencelte a Yamaha DiscT@2 néven ismert feliratozási rendszerét, amellyel néhány éve lehetőség nyílt feliratokat gravírozni az optikai lemezekre. A technológia nem terjedt el széles körben, s hamarosan a gyártó fel is hagyott a PC-s meghajtók készítésével. Az NEC által továbbfejlesztett módszer immár nem az adathordozó réteget használja a feliratozásra, hanem a LightScribe-bal egyezően a túlsó, speciális réteggel bevont oldalt.

Eközben a HP is igyekszik gyorsabbá tenni a LightScribe-ot, melynél egy részletes, jó minőségű kép elkészítése fél óránál is több időt vehet igénybe. A gyártó szándékai szerint ez az idő a kivitelezés választott minőségétől függően harmadával-felével fog csökkenni. Jól értesült források szerint a piac hamarosan egy harmadik szereplővel bővül, ugyanis a Samsung is dolgozik egy hasonló technológián.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP
  • NEC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés