Hirdetés

A Java is része lesz a Blu-ray lejátszóknak

A Sun által rendezett JavaOne konferencián Yasushi Nishimura, a Panasonic amerikai kutató-fejlesztőközpontjának igazgatója bejelentette, hogy a Blu-ray Disc Association, a formátummal kapcsolatos szabványokat gondozó szervezet beépíti a Javát az interaktív funkciókat leíró specifikációkba. Ez azt jelenti, hogy valamennyi Blu-ray Disc-lejátszó részét fogja képezni a Java futtatási környezet, illetve a rá épülő szolgáltatások – adta hírül a News.com.

Minthogy a Java egységes szoftveres infrastruktúrát kínál különféle hardverek és operációs rendszerek számára, így portolási nehézségek nélkül lehet vele megvalósítani különböző szórakoztatóelektronikai eszközökön ugyanazokat a funkciókat. A Java a vezérlőmenük kialakításában, interaktív szolgáltatásokban, a firmware-frissítésben, hálózati alkalmazásokban és játékokban juthat szerephez.

A Sun által jegyzett Java ezzel (is) visszatér az eredeti fejlesztési projekt céljaihoz, a szoftverplatform ugyanis eredetileg szórakoztatóelektronikai eszközökhöz készült, ám az internetböngészők kiterjesztéseként vált közismertté, és indult el hódítóútjára. Ma már természetes, hogy különféle javás alkalmazások a szerverektől kezdve az asztali PC-ken át a mobiltelefonokig mindenütt megtalálhatók. A Java integrálása újabb érv a Blu-ray mellett a konkurens HD DVD-vel vívott küzdelemben, azonban a háború kimenetele továbbra is kétséges.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés