Hirdetés

Mégis elkerülhető a HD DVD és a Blu-Ray közötti háború?

A Golem.de a japán Nihon Keizai Shimbun c. lapra hivatkozva arról tudósít, hogy talán mégsem teljesen reménytelen az optikai adattárolók következő generációját képviselő konkurens formátumok, a HD DVD és a Blu-Ray egyesítésére irányuló párbeszéd folytatása.

A két szabvány mögött álló vállalatcsoportok a Toshiba, illetve a Sony vezetésével először áprilisban ültek tárgyalóasztalhoz annak érdekében, hogy elkerüljék a versenyből adódó zavart az új készülékek és médiumok bevezetésekor. Az inkompatibilis szabványok késleltethetik az új technológiák terjedését, és kényszerű választás elé állítják mind a fogyasztókat, mind a legnagyobb megrendelőnek tekinthető filmstúdiókat.

A két érdekcsoport közötti megbeszéléseket május közepén gyakorlatilag teljesen felfüggesztették, hiszen a kompromisszumkeresés helyébe mindkét oldalon a saját technológia felsőbbrendűségének bizonyítása lépett. A Toshiba egy 45 GB-os HD DVD-t tett le az asztalra, melyre a TDK 100 GB-os Blu-Ray korongja volt a válasz, majd ismét a Toshiba következett azzal a bejelentéssel, hogy az egyszer írható HD DVD-ket minimális változtatásokkal a jelenlegi gyártósorokon is készíthetik. Eközben több gyártó bemutatta az új formátumokat támogató szórakoztatóelektronikai berendezéseit és PC-komponenseit.

Halvány remény van mégis arra, hogy a tömeges piaci megjelenés előtt létrejöjjön egy mindenki számára kedvező megállapodás. Az egymással szembenálló vállalatokat a részvényesek kényszeríthetik a pénzügyi szempontból egyelőre beláthatatlan kimenetelű formátumháború befejezésére. Nagyon valószínű ugyanis, hogy a piac végül csak az egyiket fogja elfogadni, így a másik oldalon nemcsak a máris tetemes összegekre rúgó fejlesztési és marketingköltségek mennek füstbe, de ráadásul komoly presztízsveszteséggel is számolni kell.

A Sony ma tartja közgyűlését, a Toshiba 24-én, a Matsushita pedig 29-én, ahol mindhárom vállalatnál jelentős személyi változásokra lehet számítani a felsővezetésben. A részvényesek által a menedzsmentre gyakorolt nyomás miatt feltehetően legfelső szinten veszik fel újra a félbeszakadt tárgyalások fonalát, s csak az elvi megállapodás után kerülhet sor a technológiai részletek tisztázására. Sok idejük nincs a tárgyaló feleknek, hiszen mindkét tábor már ez év vége előtt a piacon akarja látni új generációs termékeit, márpedig ha ez bekövetkezik, végleg odavész a kompromisszumos megoldás lehetősége.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés