Hirdetés

Blu-ray: rádupláz a TDK

Az eddigiekhez képest két, egyező kapacitású hordozóréteggel egészítette ki fejlesztés alatt álló Blu-Ray lemezét a TDK. A cég tokiói kiállításán már be is mutatkozott a szakmának a 100 gigabájtnyi adat tárolására képes prototípus, mely nemcsak kétszeres kapacitást, de dupla sebességű adatrögzítést is nyújt. Nobuyuki Koike a gyártó képviseletében elmondta, hogy az írási sebesség felgyorsításához mind a lézer, mind pedig a hordozóréteg tulajdonságait meg kellett változtatni, ez pedig alighanem kihat a gyártási költségekre, illetve kompatibilitási problémákat is felvethet, erről azonban a cég szóvivője egyelőre nem nyilatkozott.

A formátumháború tehát új fordulatot vehet; a Toshiba nemrég bejelentett, három rétegből álló, 45 GB adat tárolására képest HD DVD korongja ugyanis feleannyi adatot sem képes tárolni, mint a TDK új rendszere, melyet egyelőre még nem fogadott el szabványként a Blu-Ray Szövetség. A formátum egyik legjelentősebb támogatójaként ismert Sony szóvivője, Taro Takamine mindemellett úgy nyilatkozott, hogy a négyrétegű lemezek már 2007-ben megjelenhetnek a piacon.

A 100 gigabájt kapacitású lemezek a fejlesztő szerint a jelenlegi koncepcióval (nagyfelbontású digitális TV-adások rögzítése) szemben jellemzően inkább adatarchiválási feladatokat fognak ellátni. A TDK akcióját belátható időn belül újabb fejlesztés elindítása követheti: a Sony a piaci igényekhez igazodva elképzelhetőnek tartja a nyolc rétegből álló, 200 GB tárolókapacitást nyújtó Blu-Ray lemezek bevezetését is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TDK

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés