Hirdetés

Felével növelte meg a HD DVD kapacitását a Toshiba

A Toshiba 45 GB kapacitású HD DVD elkészültéről adott hírt, amellyel jelentősen megnőtt a formátum által korábban biztosított tárhely. A DVD Forum által szabványosított adathordozók egyik fajtája egy rétegben, egy oldalon 15 GB, a másik két rétegben, egy oldalon 30 GB adatot képes tárolni. Az új, csak olvasható médium ugyancsak egy oldalán tartalmazza az adatokat, ám három 15-15 GB kapacitású rétegben.

A három réteget nem újfajta gyártási eljárással állítják elő, hanem egyszerűen egymásra helyeznek egy 0,6 mm vastag egyrétegű és egy szintén 0,6 mm-es kétrétegű fóliát. A lemez a jelenleg használatos gépsorokkal és módszerekkel minden gond nélkül elkészíthető – nyilatkozta több DVD-gyártó képviselője is, kérdés ugyanakkor, hogy ez nem drágítja-e meg jelentősen a lemezeket.


HD DVD lemezek

A Toshiba egyidejűleg egy csak olvasható hibrid optikai lemezt is bemutatott. A korong egyik oldalán két réteg áll rendelkezésre 30 GB nagy felbontású videó HD DVD szabvány szerinti tárolására. A másik oldal szintén kétrétegű, ám csak 8,5 GB adatot rögzít vörös lézeres DVD-lejátszókban való használathoz.


Hibrid DVD-ROM/HD DVD-ROM lemez

A bejelentés főleg a Sony és Toshiba által megkezdett tárgyalások tükrében kap különleges színezetet. A két vállalat, illetve a konkurens HD DVD és Blu-Ray szabvány mögött álló érdekcsoport évek óta párhuzamosan fejleszti a következő generációs optikai adathordozókat és készülékeket, versenyt futva a technológia legjelentősebb alkalmazóinak számító filmstúdiók kegyeiért.

A HD DVD felé főként az billenti a mérleg nyelvét, hogy gyártásához a jelenlegi infrastruktúra használható, ami mérsékli az átállás költségeit, és lefele kompatibilis a DVD-technológiával, míg a Blu-Ray mellett a nagy (25, illetve 50 GB) kapacitás szólt – legalábbis eddig. Az újabb formátumháború elkerülését célzó tárgyalások kimenetele egyelőre igen bizonytalan.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés