Windows blog: Metro UI a Windows 8-on – bemelegítő

Legutóbbi bejegyzésünk alkalmával végigzongoráztuk a Windows 8 fejlesztői bemutató telepítésének lépéseit egy már létező operációs rendszer mellé. A mai bejegyzésben kicsit nyakatekert módon annak kitárgyalásába kezdünk bele, hogy miért is érdemes (vagy nem érdemes) kipróbálni a legújabb "ablakost".

A Windows 8 legszembetűnőbb újítása a Metro kezelőfelület. Ennek megalkotását hosszas tervezői munka előzte meg, amit először mobilos körökben alkalmaztak, megadva a Windows Phone 7 rendszer egyediségét. A felületet elsődlegesen az úgynevezett csempékből áll, melyek új megközelítésű, minimalista stílussal próbálnak hódítani a mobilokon és a jövőbeni tableteken. És itt kerül képbe igazából az új felület jelentősége: a Microsoft tervei szerint a hamarosan megjelenő Windows 8 alapú tabletek lennének a kapocs a teljes értékű számítógépek és a hordozhatóságot jelentő tabletek közt, ám ehhez a szerephez a megszokott asztali felület önmagában nem elég, éppen ezért – ahogy azt a fejlesztői változatból tapasztalhatjuk – a hagyományos felület mellett a Metro UI is rendelkezésre áll, a célzott felhasználási módnak megfelelően.

Az új külső a rendszerválasztó képernyőt is megreformálta, elfelejthetjük a régi, "retro" hangulatú szöveges menüket. Az új képernyő igazából annyira a rendszer része, hogy a választófelület után már rögtön a betöltött rendszer lezárt képernyője fogad minket; persze csak a Windows 8 választása esetén, minden más esetben újraindul a gép és úgy tölti be az operációs rendszert. A rendszerválasztáson kívül lehetőségünk nyílik egyéb opciókra is, például az alapértelmezett oprendszer meghatározására, illetve az automatikus indítás időzítésére a választóképernyőről.

Indítás után rögtön a már említett lezáró képernyővel találjuk szembe magunkat, mely a legfontosabb értesítéseket és az aktuális időt és dátumot, valamint számítógépünk állapotát (különféle üzenetek számlálóját, akkumulátortöltöttség indikátort, Wi-Fi jelerősséget) képes megjeleníteni egy változtatható háttérkép előtt. Érdekessége, hogy a fentiek mellett más, a funkciót támogató és általunk engedélyezett alkalmazások is helyezhetnek értesítéseket erre a felületre.

Képernyőzár Windows 8 módra
Képernyőzár Windows 8 módra [+]

A képet egérrel megragadva és felfelé csúsztatva a bejelentkező képernyővel találkozunk, és itt érdemes megemlíteni, hogy kétféle felhasználói fiók lehetséges: az egyik a helyi felhasználó, melynek nevét és jelszavát mi adjuk meg, a másik lehetőség, hogy Windows Live profilunkat használjuk bejelentkezésre. Amennyiben csak helyi felhasználói fiókunk van, utólag is összekapcsolhatjuk Live ID-vel.

Bejelentkezve elénk tárul a megújult Start menü, mely a már említett csempék halmazát jelenti. Itt alkalmazásindítók és folyamatosan frissülő tartalmú élő csempék helyettesítik a parancsikonok egyhangú listáját. Az összeállítás természetesen szerkeszthető, az új alkalmazások felvétele mellett az átrendezés is tetszés szerint történhet.


[+]

Hagyományos Start menüvel nem találkozunk, az utólag telepített alkalmazások, annak parancsikonjai erre a felületre kerülnek. Jó ha tudjuk, hogy bárhol is bóklászunk, a Windows gomb megnyomásával mindig erre a felületre térhetünk vissza. A Windows Phone rendszerben elterjedt visszalépési metódus itt is működik, azaz az Esc gomb megnyomásával az utoljára használt ablakra léphetünk vissza. A visszalépésre alternatív mód az egér mutatójának bal szélre húzása, ekkor a mutató mellett felvillan az előzőleg használt program miniatűr képe, kattintásra pedig ismét aktívvá válik az alkalmazás.

Ha az egeret a bal alsó sarokba visszük, egy helyi menü ugrik fel, melyben a vezeték nélküli megosztást és az arra alkalmas eszközök kezelését biztosító menük mellett a beállítások és a keresés is itt található. A keresés univerzális, vagyis mindenre kiterjed, ami támogatja a funkciót. Telepített alkalmazásaink közül a keresést használva tűzhetünk ki új indító ikont képernyőnkre, de minden utólag telepített program ikonja automatikusan bekerül a csempék közé.


[+]

A felugró menüben található beállítások menüpont egy előugró oldalsávon kínálja az olyan fontosabb funkciókat, mint az elérhető hálózatok kezelése, hangerő, fényerő, értesítések, billentyűzet nyelve, illetve kikapcsolás, hibernálás vagy alvó mód.

Amennyiben hiányzik a hagyományos Asztal, elég csak rákattintanunk azt ezt szimbolizáló csempére, és rögtön az ismerős képernyőn bóklászhatunk (ám a megszokott Start menüt itt sem fogjuk visszakapni), azonban az új felület rengeteg apró újdonságot tartalmaz, érdemes kísérletezgetni. Fontos, hogy a Windows 8 jelenleg fejlesztői változatban érhető el, tehát a most tapasztalt dolgok nincsenek kőbe vésve, még a hivatalos béta változatig is sok dolog változhat, a végleges verzióról nem is beszélve.

Ez után a kis kedvcsináló után a következő bejegyzésekben az egyes funkciókra és részletekre (keresés, beállítások, új alkalmazások) fogunk koncentrálni.

Inarus

Azóta történt

Előzmények