Windows blog: Metro UI és a beállítások

Ahogy a címből és a bevezetőből is kitűnik, ma az ablakgyáros cég által igencsak kedvelt tömegközlekedési eszköz finomhangolási lehetőségei közt kotorászunk. Ahogy azt már korábbiakban is emlegettük párszor, a Metro felület jó néhány dolgot megváltoztatott, illetve jó pár érdekességgel bővítette a felhasználói felületet az aktuális, vagyis hetes számú ablakgyűjteményhez képest, mely többek közt a beállításokat is érintette. Az előzőekben szintén említett, bal alsó sarokból közeledésre felugró "ál-start menü" rögtön rejt magában egy Settings menüpontot – igen-igen, nem csak egy van. Az említett Settings lényegében egyfajta gyorsindító, mely egy a jobb oldalról betüremkedő sávon hozza be az alapvető és alapvetőnek szánt funkciókat. Itt hálózatválasztás mellett a hangerő – s hardvertől függően a fényerő – állítására van lehetőség. Mindezek mellett itt állíthatjuk a szövegbeviteli nyelvet, továbbá ki- és bekapcsolhatjuk az értesítéseket is.


[+]

Komolyabb listát a főképernyőn található, Control Panel nevű csempére kattintva kapunk. Az így előhozott képernyőn tizenöt menüpontba sorolva találjuk a főbb és fontosabb opciókat néhány kevésbé lényeges lehetőséggel karöltve. Sorrendben az első a Personalise menüpont lesz, amelyben a lezáró felület háttérképének beállítása mellett azt is meghatározhatjuk, hogy milyen alkalmazások jelenítsenek meg információkat ezen a képernyőn. A Users menüpontban az aktuális profilunk menedzselése mellett más felhasználók profilját is kezelhetjük. A Wireless menüpont alatt elviekben – ahogy a neve is mutatja – vezeték nélküli eszközöket kezelhetünk. A Notifications menüben az egyes alkalmazások értesítési képességét kapcsolhatjuk ki, illetve be.

A Privacy menüpontban a személyes adatok hozzáférésének kezelése mellett az úgynevezett alkalmazás-előzmények listáját tekinthetjük meg, illetve törölhetjük. General címszó alatt leljük az időzóna beállításait, az érintőképernyőn használatos billentyűzet opcióit, illetve a rendszer visszaállításának képességét és egy rejtélyesnek tűnő Refresh menüpontot, melyre még visszatérünk a későbbiekben.


[+]

A Search menüpont alatt a keresési előzmények mellett a keresési forrásul szolgáló alkalmazások kiválasztása is itt történik. A Share alatt azt is megszabhatjuk, hogy milyen alkalmazások kapnak engedélyt bármilyen tartalommegosztásra. Az Ease of Acces néhány hasznos kisegítő lehetőséget tartalmaz, míg a Devices lényegében egy egyszerűsített eszközkezelő. A Sync PC Settings viszont egy rendkívül érdekes funkciót rejt, ugyanis ezen keresztül szinte az összes beállításunk és opciónk szinkronba kerül a felhő rendszerrel, melyről egy másik, szintén Windows rendszerű készülékre ismételten letölthetők.


[+]

A Homegroup, vagyis hálózati csoportkezelés és a Windows Update nem túl izgalmas menüpontja után már csak More Settings néven bujkáló, további beállításokat rejtő beállítási központja található meg, azaz a korábbi Windowsokban már megszokott Vezérlőpult, mely a már szokásos módon nyújt betekintést a mélyebb opciókba.

Inarus

Azóta történt

Előzmények