Windows blog: rendszer és biztonság

A korábbi, Windows 7 terén kevés ismerettel rendelkezőknek szóló bejegyzésben már áttekintettünk néhány beállítási lehetőséget, de a mai bejegyzésben elkezdünk megismerkedni a Vezérlőpult bugyraival, azon belül is elsőként a Rendszer és biztonság névre keresztelt menüponttal.


[+]

Első állomásunk a Műveletközpont, melyben rögtön az aktuális problémákról értesít minket rendszer, legyenek azok például a Microsoft beépített online hibabejelentőjének el nem küldött információk, vagy mondjuk a biztonsági mentés beállításainak elmulasztása. Az egyes funkciók két fő kategóriára osztva találhatók meg: a Biztonság címszó alatt a frissítések időzítésétől kezdve a hálózati védelmen át a víruskereső és kémprogram-eltávolító alkalmazások státuszáig ellenőrizhetünk mindent, valamint innen is elérhetjük és menedzselhetjük az egyes felhasználói fiókokat – nyilván ez utóbbit csak rendszergazdai jogosultság esetén. A Karbantartás funkciókör a már említett online hibabejelentőt, Hibaelhárítás címszóval a leggyakoribb szoftveres és hardveres hibák – no és persze azok megoldásainak – jegyzékét, valamint a biztonságimásolat-készítő és rendszervisszaállító felületet rejti magában. Az itt fellelhető karbantartási funkciók segítségével automatikus javítást igényelhetünk esetleges teljesítmény- vagy energiagazdálkodási problémákra.


[+]

Amennyiben kerülni szeretnénk, hogy gépünk önmaga „tegye tisztába” a rendszert, akkor ajánlott szétnézni egy kicsit a Műveletközponton túl is. A Windows tűzfal opciói közt nem csak annak állapotát, hanem a hálózati kommunikációra jogosult programok listáját is szemügyre vehetjük; utóbbit természetesen bővíthetjük, szűkíthetjük. Itt azért fontos megjegyezni, hogy az otthoni, illetve munkahelyi hálózatok mellett a Windows 7 külön engedélyhez köti a nyilvános hálózatok használatát, megelőzve ezzel kényes adataink kiszivárgását.

A Rendszer címszó az alapvető hardveres információk mellett a már korábban emlegetett távelérési opciót, valamint a hardveres eszközök kezelését is magában rejti. Utóbbi segítségével az egyes komponensek állapotát ellenőrizhetjük, egyúttal az illesztőprogramokat is itt frissíthetjük. A Windows Update nem tartogat sok meglepetést, a frissítések automatizálása mellett a korábban telepítettek listáját nézhetjük meg, illetve újakat kerestethetünk a számítógéppel.


[+]

Az Energiagazdálkodási lehetőségek – ahogy azt a neve is mutatja – a különféle fogyasztással kapcsolatos beállításokat takarja, melyen belül elsődlegesen az egyes energiagazdálkodási sémákat módosíthatjuk. Az egyes sémákon belül a „Speciális energiaellátási beállítások módosítása” linkre kattintva képernyő kikapcsolása és az alvó állapotba lépés időzítése mellett többek közt a bekapcsológomb viselkedését, a PCI Express foglalat fogyasztását, az USB csatlakozók felfüggesztési paramétereit, a merevlemez(ek) leállításának időzítését és a vezeték nélküli csatlakozás teljesítmény/fogyasztás arányát is átállíthatjuk, bár ezen beállítások jelentős része a hordozható számítógépek használóinak lehet fontos, amikor az akkumulátorban tárolt éltető energia minden cseppje számít. Ezeket az opciókat az energiatakarékosság és teljesítménycentrikusság két véglete közé a rendszer is képes belőni, ezekhez is külön sémák adottak.


[+]

A biztonsági mentés opciói alatt a mentés helyét és ütemét állíthatjuk be, de egyúttal innen tudunk korábbi lemezképünket felhasználva visszaállítani egy korábbi állapotot, amely komolyabb hiba vagy adatvesztés esetén rendkívül jól jöhet.

Ezt követik a BitLocker titkosítás opciói, mely egy meghajtó-titkosítási protokoll, de erről és az ezt követő felügyeleti eszközökről egy-egy külön bejegyzésben lesz szó, melyekkel hamarosan jelentkezünk.

Inarus

Azóta történt

Előzmények