Windows blog: bemutatkozott a Windows 8

Bár a bevezető mondat elég egyszerűnek és tárgyilagosnak hangzott, az igazság az, hogy ez egy igen komoly esemény. Nem csak azért, mert a világ legelterjedtebb operációs rendszeréről van szó, hanem azért is, mert – ahogy azt már az előzetesen megszellőztetett információkból is tudni lehetett – az operációs rendszer igen komoly mennyiségű újdonsággal szolgál, melyek közül néhány rendesen felkavarhatja az IT világ állóvizét.

Képernyőzár Windows 8 módra
Képernyőzár Windows 8 módra [+]

Természetesen a fejlesztés és az optimalizálás még javában folyik; de amit biztosan tudunk az is igencsak bőséges: Egyrészt a legszembetűnőbb változás a kezelőfelületet érinti, ami a szoftvercég mobil operációs rendszeréből is ismerős Metro UI névre hallgat. Aki nem ismerné, annak a képi anyagok megtekintése mellett a legegyszerűbben úgy foglalható össze, hogy a kezdő felületet vagy jelen esetben már inkább Asztalt jelentős részben az úgynevezett Tile-ok (magyarul csempék) foglalják el, melyek – az egységes megjelenés érdekében – méretben és alakban kötött, egy vagy két egységnyi felületet foglaló indítóikonok.


[+]

Ezek lehetnek egyszerű parancsikonok is, de az igazán érdekesek a Live Tile-ok, melyek automatikusan frissülő tartalmakkal kecsegtetnek az egyszerű e-mail fiókokhoz tartozó számlálótól a képeket és szöveges tartalmakat megjelenítő csempékig. A Microsoft elképzelése szerint az egyediséget a tartalom adja, avagy a megjelenés egyhangúságát a felhasználó által preferált információ és az annak megjelenítésére használt alkalmazás töri meg. A másik komoly érdekesség az, hogy a Microsoft az asztali számítógépek, notebookok és netbookok mellett a táblagépek piacán is komoly előrelépést szeretne, méghozzá úgy, hogy az összes említett csoportra ugyanazt az operációs rendszert szánják. Igen, a Windows 8 tableteken is futni fog, méghozzá teljes értékű verzióban. Ehhez természetesen komoly fejlesztések is kapcsolódnak, amik az energiaéhség csökkentésére és a gyorsabb bootidőre törekednek. (Apropó boot idő: ezt a videót érdemes megnézni, ha valaki még nem látta volna.) Az energiaéhség csökkentését és az erőforrások optimalizációját segíti az újfajta programkezelési metódus is, miszerint egy alkalmazás használaton kívül „suspend” módba – alvó állapotba kerül.

Alternatív beviteli módok érintőképernyőhöz Alternatív beviteli módok érintőképernyőhöz
Alternatív beviteli módok érintőképernyőhöz [+]

A Windows Live fiók a számítógépek – és az Xbox konzol – világában eddig is folyamatosan növelte jelentőségét, komolyabban azonban a Windows Phone 7 kapcsán került előtérbe. A Live fiók szerves része lesz a Windows 8-nak. Ha bármely Windows 8-at futtató számítógépre belépünk, azonnal megjelennek alkalmazásaink és beállításaink. Nyilván ezzel kapcsolatban sok kérdés merül fel – főleg a 3rd party alkalmazások terén, vagyis hogy miként lesznek kompatibilisek más programok a Windows eme szolgáltatásával. Nos, ez még a jövő kérdése, azonban azt már most tudjuk, hogy a Windows 7-tel kompatibilis szoftverek teljes egészében kompatibilisek az új ablakos rendszerrel is. Itt megemlíteném, hogy Build 2011-gyel egy időben elérhetővé vált a Windows 8 fejlesztői változata, melyet ezen a linken keresztül tölthet le bárki – a rendszer csak x64-86-os processzorokon tesztelhető, de a színtiszta Windows 8 változatokon túl letölthető a fejlesztőkészlettel egybecsomagolt verzió is, mellyel alkalmazásainkat Metro UI stílusára szabhatjuk.


[+]

Ha már Windows Live, akkor említsük meg az Xbox Live-ot is! Azt egyelőre még nem tudni, hogy a Windows 8 Xbox-kompatibilis lesz-e, azt viszont már tudjuk, hogy az Xbox Live online boltja valamilyen formában megjelenik majd az új rendszerben is. Az újdonságok listáját bővíti a Marketplace, mely ezúttal tényleges része lesz a rendszernek, vagyis túllép az egyszerű online alkalmazásbolt szintjén. A fejlesztők számára érdekes lehet a hétlépcsős ellenőrzési folyamat, mely alatt természetesen nyomon követhetjük programjaink sorsát is. Az adatkezelési metódusokban lényeges újdonság az ISO (CD-DVD) képfájlok kezelésének egyszerűbbé tétele – avagy ezeket a képfájlokat natívan is beolvassa a rendszer.

Az újdonságok sorát az Internet Explorer 10-es változata zárja, mely a felhasználóbarát és minimalista felület mellé egy gyorsabb böngészést biztosító motort jelent.

A sallangmentes böngésző
A sallangmentes böngésző [+]

Mindehhez ráadásul nem kell atomerőművel rendelkeznünk, a fejlesztői verzió minimum rendszerkövetelménye ugyanis 1 GHz-es 32 vagy 64 bites processzor; 1 GB RAM (32 bites verzió esetén) vagy 2 GB RAM (64 bites verzió esetén); 16 GB, illetve 20 GB szabad tárhely (32 és 64 bit); és DirectX 9 kompatibilis grafikus kártya.

Inarus

Azóta történt

Előzmények