Windows blog: a Microsoft a 2012-es Consumer Electronics Show-n

A Consumer Electronics Show (CES) a világ egyik legnagyobb és legrégebbi szórakoztatóelektronikai kiállítása, melyen minden évben számos újdonságot mutatnak be a nagyérdemű számára. Ezekről persze lapunk hasábjain is olvashattak az érdeklődők, azonban a Windows blog mai bejegyzésében a redmondi óriás szemszögéből tekintjük át az újdonságokat, és természetesen nem hagyjuk ki a cég szerepléseit sem.

Mint azt már korábban is lehetett tudni, a Microsoft az idén szerepel utoljára a kiállításon, ennek megfelelően bemutatójuk egy meglepetésfelvétellel indult, melyben a vállalat tizenöt évnyi szereplését foglalták össze egy rövid és érdekes mixben.

A cég hétfői bemutatója egyaránt szólt elért sikerekről és nagy tervekről. Előbbiek közé tartozik a Microsoft híres játékkonzolja, az Xbox 360, mely elsőként produkált 66 milliós eladási számot világszerte, valamint ehhez köthető a világ legnagyobb konzol-közössége is, vagyis az Xbox LIVE, melynek közel 40 millió tagja van. Itt érdemes megemlíteni a Kinect nevű kiegészítőt, melyből több mint 18 millió példányban adtak el, pedig a PC-khez köthető változat még csak ezután fog megérkezni, ami nagy valószínűséggel szintén dob az eddig is remek eladási számokon. Itt ki kell térjünk egy apróságra, nevezetesen a Kinect for Windows fejlesztői blog elindulására, és ezzel kapcsolatban a fejlesztői készlet megjelenésére, ami február elsejére várható.

A virtuális öltöző találkozása a valósággal, a Kinect segítségével
A virtuális öltöző találkozása a valósággal, a Kinect segítségével

Kiemelendő siker még az Office 2010, mely az irodai szoftvercsomag történetében a leggyorsabban fogyó változat, valamint ide kapcsolódnak a cég felhő szolgáltatásai is, mint például az Office 365 és az Office Web Apps is, melyeknek együttesen közel 80 millió felhasználója van.

A jövő nagy reménységei közé tartozik a piaci részesedését indulása óta megduplázó, a tavalyi évben a Yahoo-val való partnerségnek köszönhetően még 30 százalékkal növelő Bing, valamint a nemrégiben felvásárolt Skype részleg is, melynek 200 millió felhasználója számára tervez a cég még jobb és összefüggőbb szolgáltatási csomagot nyújtani.

Ha már az összekapcsoltságnál és a nagy reménységeknél járunk, akkor nem hagyhatjuk ki a Windows 8-at sem. Ismét elhangzott a várva várt február, mely az új ablakos rendszer béta változatának megjelenése és az alkalmazásbolt megnyitása is lesz egyben. A saját bemutatójukon túl számos cég palettáján megtalálhatóak voltak a Windows 8-ra tervezett eszközök, melyek egy része még Windows 7-tel fog érkezni, míg jó néhányan már eleve az új rendszert fogják megkapni.

Acer Aspire S5
Acer Aspire S5

A legérdekesebb windowsos hardverek közt találjuk a Samsung új – minden valószínűség szerint Ultrabook kategóriában induló –, rendkívül vékony Series 9-es notebookját, az azonos kategóriában futó Dell XPS 13-as kompakt gépet, de ide sorolhatjuk az Asus notebookáradatában érkező újdonságokat is, valamint a világ egyik legvékonyabb notebookját, az Acer Aspire S5-öt.


Samsung Series 7 Slate PC (forrás: Engadget) [+]

Azonban ezeknél különlegesebb a Samsung 7-es szériájában helyet foglaló rendkívül erős Chronos, illetve a különleges Slate PC, mely bár még Windows 7 rendszerrel érkezik, koncepciója megfelel az első demonstrációk során is hangoztatott Windows 8 felhasználási elképzeléseknek, azaz egy olyan, tabletek mobilitásával és könnyű kezelhetőségével felvértezett eszköz, mely dokkolójának és a Windows 8 „kétarcúságának” köszönhetően egyszerre válthat ki egy táblagépet és egy kisebb teljesítményű asztali számítógépet is.

Lenovo IdeaPad Yoga, tablet nézetben
Lenovo IdeaPad Yoga, tablet nézetben

Hasonló elvekre épül a Lenovo Yoga nevű készülék is, mely a tablet és az Ultrabook közötti hiányzó láncszemet képviseli, olyannyira, hogy megjelenésének időpontját az ablakos operációs rendszer kiadásához igazítják. Ha már az extrémebb kütyüket szemléljük, nehezen mehetünk el a világ első 80”-es LED tévéje mellett, melyet a Sharp mutatott be, méghozzá érintőképernyővel és Windows 7 operációs rendszerrel a fedélzeten.

A Metro UI-val kapcsolódik a témához a Microsoft mobil platformja, a Windows Phone 7, kiváltképp a Nokia készülékei. A tavalyi megállapodás Mango ízesítésű gyümölcsei aktívan képviseltették magukat a két, már korábban bejelentett modellel – Lumia 800 és Lumia 710 –, valamint a frissen bejelentett LTE technológiát használó Lumia 900-zal is. A platform az egyik legdinamikusabban növekedő alkalmazásboltot tudhatja maga mögött – a számláló már az ötvenezres számot is átlépte –, melyet most néhány exkluzív Nokia szoftver is bővít, többek közt az offline navigációs programok rövidke listáját növelő Drive, mely (egy-két piacot leszámítva) minden Windows Phone 7-es Nokia készülék kuriózuma.

Egy újabb győzelem a Windows Phone számlájára
Egy újabb győzelem a Windows Phone számlájára

A rendezvény során futott a kissé pimasz, de hatásos #smokedbywindowsphone elnevezésű kampány, mely magyarul talán „leégetett a Windows Phone”-ra fordítható. Ennek lényege egy olyan kihívás, melyben alapfeladatokon versenyeztették a Windows Phone rendszerű készülékeket más operációs rendszerű mobilokkal. A lényeg a sebesség volt; aki gyorsabban teljesítette a kihívást, mint Ben Rudolph (vagy közismertebb nevén „Ben the PC Guy" – a Microsoft vezető PR-menedzsere) a nála levő WP7-es készüléken, az száz dollárt nyert. A végeredmény Ben 30 győzelme, 1 döntetlen és 3 veresége lett.

Végeredményben elmondható, hogy az idei CES is zsúfolt volt Microsoft érdekességekkel, különlegességekkel. Az idei show egyúttal méltó lezárása is volt a redmondi óriás és a nagymúltú rendezvény közös útjainak.

Inarus

Azóta történt

Előzmények