Windows blog: a Windows Store-ról részletesen

A Microsoft a két héttel ezelőtt, San Fransiscóban jelentette be a Windows Store nevű, Windows 8-hoz szánt alkalmazásboltot, mely az új verziójú operációs rendszer béta változatának debütálásakor, azaz  2012 februárjának végén válik elérhetővé a nagyközönség számára, azonban a Microsoft már most elég sok részletet elárult a Store-ról.


[+]

A Windows Store elsősorban a már oly sokat emlegetett Metro felületre írt alkalmazások közzétételét segíti. Ennek megfelelően maga a bolt is a grafikus felület dizájnelemeit használja, illetve az itt megtalálható programok is igyekszenek egységes látszatot fenntartani. Persze a megjelenés mellett a könnyed használhatóság is fontos, éppen ezért a felépítés az előzetes ujjgyakorlatnak is nevezhető Windows Phone Marketplace használói számára ismerős lehet: az egyes programok kategóriáit tovább árnyalja a legfrissebb, legnépszerűbb és a leginkább "feltörekvő" csoportokba történő besorolás, mindezekkel karöltve pedig a személyre szabott ajánlás mellett az egyes témakörökkel rokon kategóriákba tartozó alkalmazásokról is kapunk ajánlást. Sőt mindezek mellett arra is lehetőségünk nyílik, hogy webes keresőmotorokkal keressünk alkalmazásokat, illetve saját alkalmazásainkat összekapcsolhatjuk weboldalainkkal. Utóbbi azt jelenti, hogy a Metro felületű Internet Explorer kezelősávján megjelenő extra ikonnal megkerestethetjük a csatolt alkalmazást az alkalmazásboltban, az esetleges telepítés után pedig át is válthatunk arra; a keresést indító gomb a későbbiekben már ezt a funkciót tölti be. A fejlesztők számára természetesen adott a "hagyományosabb" út a promótálásra, vagyis közvetlen linkeket is elhelyezhetnek weblapjaikon.

A fejlesztők számára érdekes lehet még, hogy a start 231 piac egyidejű megnyitását jelenti, amely jó pár lokális katalógust jelent a "világ többi része", vagyis ROW (Rest Of the World) kategória mellett. Előbbiek számát fokozatosan növelik más fejlesztésekkel egy időben, csakúgy, mint a különféle fizetési lehetőségek támogatását is. Ha már a fizetésnél járunk, fontos megemlíteni, hogy az egyes alkalmazások adatlapján történő vásárlás és az alkalmazáson belüli fizetés lehetősége mellett a Store támogatja a különféle külső fizetési és hitelesítési metódusokat. Jó példa erre a The Daily Telegraph, a híres brit napilap, mely előfizetői számára ingyen kínál Metro UI kompatibilis alkalmazást, ennek elérhetőségére pedig saját azonosítási protokolljukat használják. Az eltérő fizetési metódusokat kombinálhatjuk ingyenes, fizetős, felhasználhatósági időben vagy funkciókban korlátozott próbaverziók használatával, illetve alkalmazáson belüli hirdetések elhelyezésével is. A leginkább célravezető üzleti modell kiválasztásához a Microsoft piaci elemzői is segítségünkre lehetnek.

A The Daily Telegraph alkalmazása többféle fizetési metódust kínál
A The Daily Telegraph alkalmazása többféle fizetési metódust kínál [+]

Az üzleti szféra, mint mindig, most is külön figyelmet kap az ott fellépő, a hagyományostól eltérő igények miatt. Az egyes vállalatok rendszergazdáinak lehetőségük van a céges gépek alkalmazásainak kezelésére, az alkalmazások letöltésének szűrésére, illetve a Store megkerülésével saját programok közvetlen telepítésére is.

A fejlesztők számára előnyös lehet az egyszerűsített hitelesítési eljárás, melyet a fejlesztői készletben található alkalmazáshitelesítő készlet egészít ki. Az egyes alkalmazások elfogadásának menetéről a rendszer részletes visszajelzést küld, így ha egy programunkat valamiért nem fogadták el, könnyedén tudjuk orvosolni a kifogásolt pontot. Mindezt a fejlesztéssel kapcsolatos témákat összegyűjtő fórum is segíti. Az egyes alkalmazások elhelyezésének nincs külön anyagi vonzata, mindössze az egyszeri 49 dolláros – cégeknek 99 dollár – belépési díjat kell kiadnunk, melyért cserébe alkalmazásaink árának 70%-át kapjuk meg, kivéve ha az össz bevétel eléri a huszonötezer dollárt, ekkortól ugyanis a bevétel 80%-a üti a markunkat.


[+]

A Store februári debütálásakor még csak ingyenes alkalmazásokkal fogunk találkozni a rendszerben, mely a Windos 8 béta fázisának végéig így is marad. Addig is van még egy, a bejelentéssel egy időben indult alkalmazásfejlesztő verseny is, melyhez február 8-ig nevezhetünk Metro stílusú alkalmazásunkkal.

Inarus

Azóta történt

Előzmények