Windows blog: Nokia és Microsoft a BME-n

Január 25-én nyílik meg a Nokia és a Microsoft közös fejlesztői laborja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén. A kar hallgatói az őszi félévtől kezdve vehették fel a Windows Phone platformra történő fejlesztéshez szükséges ismereteket átadó tantárgyat, melyhez a most megnyitott laborban folytathatják a diákok képzésük gyakorlati részét. Az előző féléves tárgyat 58 hallgató vette fel, az ő alkotásaik közül a választják ki a nyitórendezvény alkalmával a három legjobbat, melyeknek készítői egy-egy Nokia Lumia 800 készüléket kapnak munkájuk elismeréséül.

„Az új, Windows Phone alapú Nokia eszközök bevezetése hatalmas lépés a platform nyújtotta lehetőségeket tekintve. Szeretnénk, ha minél több diák felismerné ezt a potenciált, és csatlakoznának azokhoz a sikeres magyar fejlesztőkhöz, akiknek az alkalmazásai a Windows Phone Marketplace-en a legtöbbet letöltött szoftverek közé kerültek. A szeptember óta publikált 268 magyar alkalmazásból 183-at hazai diákok készítettek, ami bizonyítja, hogy a fejlesztők új generációja épít a Windows Phone platformra” – nyilatkozta a kezdeményezés kapcsán Bátorfi Zsolt, a Microsoft Magyarország platformtechnológiai szakértője.

Ahogy Dr. Charaf Hassan, a BME egyetemi docense is elmondta, a közös labor létrehozása egy újabb lépés az IKT iparral való szorosabb együttműködésre, mely az egyetem kutatóprogramjának egyik fontos eleme, ráadásul a felkínált fejlesztési lehetőség a munkaerőpiacon is értékes tudást ad a hallgatóknak.

A fejlesztői labor mellett a 2007 óta működő Microsoft Innovation Center keretein belül is új, inkubátor projekt indul, melynek hála a diákok a rendelkezésükre bocsátott, legújabb technológiai eszközökkel próbálhatják megvalósítani újszerű alkalmazásötleteiket. Itt többek közt olyan feladatok várnak megoldásra, mint érintésalapú kioszk alkalmazás készítése Microsoft Surface-re, Kinect Remote Kontroller programozása és betörésfigyelő alkalmazás fejlesztése Mini ITX-re, Windows Embedded Standardre. A diákok a létrejött termékek piacra történő bevezetésében is segítséget kapnak.

A nyitóesemény kapcsán az egyetem egy ingyenes, de regisztrációköteles (melynek ide kattintva lehet eleget tenni) fejlesztői előadást tart 2012. január 25-én (szerdán) 9 órától től 17 óráig, a BME Informatikai épületének Kozma László termében (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.). Az előadás részletes programja a Microsoft fejlesztői oldalán található meg.

Inarus

Azóta történt

Előzmények