Hirdetés

Egyhüvelykes merevlemez a WD-től is

A Western Digital is beszáll az 1 hüvelykes mini merevlemezeknek a Hitachi, a Cornice, a Toshiba vagy a Seagate által már korábban megcélzott piacára. A vállalat a második negyedévben kívánja megkezdeni új tárolói szállítását, amelyek 6 GB kapacitást fognak biztosítani.

Ezeket a meghajtókat jelenleg különféle zenelejátszókba építik be legnagyobb mennyiségben, de a következő, még alacsonyabb fogyasztású és 0,85 hüvelykesre zsugorított generáció már kéziszámítógépekben, komolyabb mobiltelefonokban is általánossá válhat. Bár a flash tárolók fejlesztése még mindig gőzerővel folyik és a ferromágneses elven működő MRAM-modulokra sem kell már talán nagyon sokat várni – mindkét technológia képes az adatok folyamatos frissítés nélküli megőrzésére, és egyik sem tartalmaz mozgó alkatrészeket –, a Gartner jóslata szerint 2008-ra már a telefonok legalább 8 százalékában lesz mini winchester. A múlt év folyamán mindenesetre máris megtízszereződött a világpiacon értékesített apró meghajtók száma.

A WD 1 hüvelykes merevlemeze CF Type II formátumú lesz, 3600 rpm fordulatszámmal pörgő tányérral fog rendelkezni, s a rajta tárolt adatokhoz átlagosan 12 ms alatt lehet hozzáférni. Az egységet saját energiamenedzsment-rendszerrel is ellátják.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés