Hirdetés

Még kisebb merevlemezek a Hitachitól

A CES alkalmából tudósítottunk a Hitachi legújabb Deskstar winchestereiről, amelyek legnagyobb típusa, az öt lemeztányért magában foglaló 7K500 fél terabájt tárhelyet biztosít. A gyártó azonban nemcsak a kapacitás, hanem a méret tekintetében is igyekszik rekordokat dönteni – ezúttal persze a minél kisebb egységek irányába lépegetve.


Slim: 54 x 71 x 5 mm

A Travelstar sorozat legújabb, 1,8 hüvelykes tagja nevében hordozza legfontosabb tulajdonságát: „Slim”, azaz lapos. A meghajtó valóban szerény méretekkel bír, a 30-40 GB kapacitású, egytányéros változata mindössze 5 mm, míg testesebb, két tányért tartalmazó, 60-80 GB-os típusa is csak 8 mm vastag. A kis merevlemez külső tárolóeszközökben, hordozható szórakoztatóelektronikai (zenelejátszó stb.) készülékekben kaphat helyet.

Előnyeként nemcsak a kompakt felépítés, hanem a mérsékelt energiaszükséglet és a Travelstar széria többi modelljéhez képest jobb rázkódástűrés megemlítendő. A kis méret és a mechanikai hatásokkal szembeni jobb ellenállóképesség elérésében fontos szerepet játszik a femto slide nevű alkatrész, amely apró szárny módjára segíti az író/olvasó fej siklását a lemez felülete fölött. A winchester Parallel ATA és később CE-ATA interfésszel fog készülni, de más csatolók támogatását sem zárta ki a vállalat.


Mikey: 40 x 30 x 5 mm

Ugyancsak új egységekkel gazdagodik a Microdrive termékcsalád – a Mikey névre keresztelt tároló a piciny merevlemezek legnagyobbika lesz, hiszen az egyhüvelykes széria amúgy is szerény méreteit 20 %-kal tovább faragva a Hitachi mérnökeinek sikerült elérniük a 40 x 30 x 5 mm-es kiterjedést. A méretcsökkenés és az áramfogyasztás 40 %-os mérséklése azonban nem jár kisebb kapacitással, sőt: a Mikey-t 8-10 GB adat tárolására készítették fel.

A mobil eszközökben való használat érdekében javítottak a rázkódástűrésen is, a hagyományos Microdrive-okhoz képest dupla akkora erőhatásoknak tehető ki az új meghajtó, amelyet Parallel ATA, CE-ATA és MMC interfésszel fognak piacra dobni. Mind a Slim, mind a Mikey ZIF (zero insertion force) csatlakozót kapott, amely lehetővé teszi a könnyű, szerszám nélküli behelyezést a fogadó készülékbe.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés