Hirdetés

Szintet lép az USB 3.0-s szabvány

A pekingi IDF-en az USB-IF bejelentette az USB 3.0-s szabvány továbbfejlesztett verzióját, mely az aktuális megoldáshoz képest jelentős modernizáláson esik át. A szabvány adatátviteli tempója a kétszeresére nő, így a SuperSpeed mód 5 Gbps-os sávszélessége 10 Gbps-ra gyorsul. Ehhez természetesen új interfész szükséges, így az aktuális USB 3.0-s eszközök ezt nem támogatják majd, de szerencsére a funkcionális működés minden oldalról biztosított.

A modernizálással egyébként az USB 3.0 nem kap majd új jelzőt, de a megnövelt tempót minden bizonnyal jelezni fogják a gyártók, illetve fontos, hogy a gyorsabb adatátvitelhez új kábelek is szükségesek. Arról egyelőre nincs szó, hogy ezek passzívak maradnak-e, vagy esetleg a Thunderbolthoz hasonlóan igen drága, elektronikát igénylő megoldásokká formálódnak.

Az új USB 3.0-s szabványnak azonban a sebességnél is érdekesebb része, hogy nagymértékben nőtt a maximálisan leadható teljesítmény az adott eszköz felé. Az aktuális verzió maximum 5 wattot képes biztosítani a termékeknek, de ezt számos gyártó már túllépi, ugyanakkor ez a megoldás nem hivatalos, így a működésre sincs garancia. A felújított szabvány már 100 wattot is képes leadni, de ehhez szokás szerint új aljzat és új kábel kell. A fogyasztási határ kibővítése igen érdekes változásokat hozhat, így például az USB interfészről működő kijelzőkhöz, vagy nagyobb energiaigényű eszközökhöz nem lesz szükség külön tápegységre.

Az új USB 3.0-s verziónak megfelelő eszközök és kábelek az év végén, illetve a következő év folyamán érkezhetnek. Nem biztos, hogy mindenki értékelni fogja a kibővített lehetőségeket, mivel rengeteg mai USB porton kommunikáló termékhez az USB 3.0 aktuális képességei is bőven megfelelnek, de nyilván a piaci igények igen széles skálán mozognak, így sok cégnek és terméknek pont a felújított szabvány hozhatja el az áttörés lehetőségét.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés