Nem hozza az elvárható tempót a Surface Pro USB portja?

A Microsoft Surface Pro tablet nem ér el ugyan kiemelt sikereket, de a hagyományos PC-s rendszerre épülő, gyors és egyben sokat fogyasztó táblagépek között értékelhető mennyiség fogy belőle. Éppen ezért a termék hibái is nagyobb nyilvánosságot kapnak. A felhasználók számára a legnagyobb technikai problémának az USB portok sebessége tűnik, melyek elvi síkon 3.0-s aljzatok, csak éppen számos USB 3.0-s eszköz használata mellett nem gyorsabbak, mint egy 2.0-s csatlakozó. A problémát a Microsoft elismerte, és aktívan dolgoznak rajta, hogy javítsák a hibát, de konkrét dátum arra vonatkozóan még nincs, hogy mikor kerül elő egy esetleges frissítés.

Az elégedetlen felhasználók hardveres hibára gyanakodnak, de a gyártóktól szerzett információink alapján a Surface Pro gondja nem egyedi eset, és az USB driver frissítésével javítható lenne, tehát a hardverrel nincs semmi gond. Alapvetően arról van szó, hogy a Windows 8 által használt újszerű USB 3.0-s vezérléshez az Intel még nem készített teljesen működő drivert a 7-es szériába tartozó vezérlőhidakhoz. Azt nem tudni, hogy ez tervszerű-e, vagy csak nem volt még rá erőforrása, esetleg ideje a Santa Clara-i óriáscégnek, de a Microsoft beavatkozásával igen valószínű, hogy lesz megfelelő meghajtó.

A felhasználók egyéni megoldásokat is keresnek a gondra, és alapvetően rávehetők az USB 3.0-s portok a tényleges sebességükre. Ez nem csak a Surface Pro masinára vonatkozik, hanem minden olyan PC javítható, amely „Intel(R) USB 3.0 eXtensible Host Controller” drivert használ a Windows 8 operációs rendszeren. Fontos, hogy csak az eXtensible Host Controller jelenti a gondot, így ha ez nincs a vezérlőpultban, akkor az USB 3.0 megfelelő sebességgel működik Windows 8 alatt is.

Az Intel weboldalán látható, hogy a szükséges eszközillesztő csak Windows 7 és Server 2008 R2 operációs rendszerekhez érhető el. A Windows 8 integrálva tartalmazza ezt, csak éppen nem működik tökéletesen. A Windows 7-re elérhető 1.0.6.245-ös driver viszont némi módosítással rábírható a telepítésre, ezt megelőzően azonban érdemes létrehozni egy rendszer-visszaállítási pontot, mert van esély rá, hogy sikertelen lesz az akció, ami kékhalálhoz is vezethet.

Az alternatív és abszolút nem hivatalos megoldás teljes leírása az alábbi oldalon található meg. Fontos, hogy ebben az esetben egy Windows 7-re kitesztelt és fejlesztett driver települ a Windows 8-ra, és ennek a kombinációnak a működéséért senki sem vállalja a felelősséget. Nem mellesleg az új operációs rendszer friss funkciói sem fognak működni, köztük az UASP támogatás, de ez sokak számára nem fontos. Aki nem szeretne kísérletezni vagy kockáztatni, az várja meg a Microsoft javítását, ami remélhetőleg záros határidőn belül el is fog készülni.

Előzmények

Hirdetés