Hirdetés

Az Acer kihátrál a Thunderbolt mögül

Az Intel Thunderbolt interfésze egyelőre nem sikertörténet, hiszen a gyártók többségét nem érdekli az implementálás, amit jellemzően azzal magyaráznak, hogy a beépítés költségei aránytalanul magasak az USB 3.0-s portokhoz képest. A nagy gyártókat azonban meggyőzte az Intel, hogy érdemes az interfésznek egy esélyt adni, így az Apple mellett a Lenovo, a Dell, az ASUS és az Acer is vállalta, hogy segédkeznek az Intel terveiben.

Az Acer azonban átgondolta a helyzetet, és nem látnak esélyt rá, hogy a Thunderbolt valaha is egy elterjedt interfész lehessen, így kiszállnak a támogatása mögül. A vállalat szóvivője azzal magyarázta a döntést, hogy az USB 3.0 elég jó a felhasználók számára, így nem szükséges mellé semmilyen alternatíva. A döntésben nyilvánvalóan nagy szerepet játszott az is, hogy egyetlen Thunderbolt port implementálása akár négy USB 3.0-s aljzat beépítésénél is költségesebb, így a Thunderbolttal kompatibilis eszközök számát figyelembe véve egyértelmű nem éri meg ezzel a lehetőséggel élni. Az USB 3.0-s porttal kompatibilis eszközök száma hatványozottan magasabb, így több ilyen portnak nagyobb hasznát veszik a felhasználók.

Az OEM gyártók szerint egyébként a Thunderboltnak van jövője, de nem mint USB-t kiváltó interfésznek, így az eszközöket gyártó cégeknek arra kellene törekedni, hogy az adott termék hasznosítsa a Thunderbolt extra képességeit. Ezzel egyet lehet érteni, de a jelenlegi eszközparkból igen kevés termék tartozik ebbe a kategóriába. A szabványos dokkolókat viszont jó iránynak tartják a notebookgyártók, de sokkal több funkciót kellene beépíteni és a jelenlegi árazásukon is faragni kell. Többen felvetették már, hogy a Thunderbolt jó megoldás a külsőleg csatlakoztatott dedikált GPU-k használatára, így az egyre vékonyabb notebookokból ezek a hardverek kikerülhetnének, amivel nagyobb akkumulátorok beépítésére lenne lehetőség, vagy még vékonyabb mobil masinák kreálhatók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés