Windows blog: USB 3.0 sebességmérés

A Windows 8 kapcsán kihangsúlyozza a Microsoft, hogy elődjénél lényegesen fejlettebb és gyorsabb az USB kezelése. Persze a bemutató videókban látható óriási gyorsulás sokkal inkább az USB 3.0 színre lépésének, mintsem az operációs rendszernek köszönhető. Az viszont vitathatatlan, hogy a Windows 8-ban már nem kell extra meghajtót telepítenünk a kékszínű USB aljzatok életre keltéséhez. Ahogyan az alábbi ábra is mutatja, integrálták az elterjedt Renesas (NEC) vezérlők, illetve újabb Intel és AMD chipkészletek natív USB 3.0 meghajtóját.

Integrált Renesas USB 3.0 meghajtó a Windows 8-ban
Integrált Renesas USB 3.0 meghajtó a Windows 8-ban [+]

Az elmúlt időszakban a Sandisk Extreme pendrive és Transcend ESD200 külső SSD is olyan USB 3.0 sebességet produkált Windows 8 alatt, amihez hasonlót ritkán tapasztaltunk Windows 7-tel, pedig nem egy fürgének titulált USB-s terméket mértünk a „hetessel”. Rögtönzött tesztünkben azt vizsgáljuk, mekkora szerepe lehetett ebben az új operációs rendszernek. A méréshez egyelőre egy szerényebb, Core 2 Duo processzorra alapozó PC-t használunk, amelynek PCI Express x1 csatolójában Renesas vezérlős UBS 3.0 bővítőkártya csücsül, pendrive-ból pedig a Hama Probo NTFS-re formázott, 8 GB-os változat áll rendelkezésünkre.

HD Tunde: Windows 7 - Windows 8 HD Tune: Windows 7 - Windows 8
HD Tune: Windows 7 - Windows 8 [+]

A HD Tune olvasási sebesség tesztje nem mutatott különbséget a Windws 7 és Windows 8 között, az Atto Disk Bemchmarkban viszont olvasási csúcssebességben úgy 25%-kal, írásban pedig 15%-kal jobbnak bizonyult a Windows 8. Hogy eldöntsük, melyik szintetikus tesztprogramnak van igaza, fogtunk pár gigabájtnyi kisebb-nagyobb fájlt és egy stoppert, majd nekiálltunk a kézi mérésnek.

ATTO: Windows 7 - Windows 8 ATTO: Windows 7 - Windows 8
ATTO: Windows 7 - Windows 8 [+]

Nagyméretű, 1 GB-os fájlokkal arra jutottunk, hogy a Windows 7 és Windows 8 olvasási tempója nagyjából egyforma, 40 MB/s körüli, írásban viszont a Windows 7-tel 16 MB/s-ot, a Windows 8-cal viszont 18,6 MB/s-ot kaptunk, tehát az újabb operációs rendszer az Atto Disk Benchmark által mutatott 15%-kal gyorsabban írt. Kisebb állományokkal már olvasásban is jobb volt a Windows 8, stílusosan 8%-kal, mert 26 MB/s-os átlagsebességet mértünk, míg Windows 7 alatt 24 MB/s-ot kaptunk. Írásban nagyjából 20% volt a Winows 8 előnye, 10,6 MB/s-os átlagot értünk el, míg a Windows 7 csak 8,7 MB/s-ot tudott felmutatni.

Összefoglalva tehát, esetünkben jól kimutatható gyakorlati előnyt prezentált a Windows 8 USB 3.0 kezelése a Windows 7-tel szemben. Nagy a gyanúnk, hogy az Intel legújabb chipkészleteinél és a leggyorsabb pendrive-oknál még komolyabb eltérés tapasztalható a két operációs rendszer között.

Azóta történt

Előzmények