Hirdetés

Végleges a 100 wattos teljesítmény átvitelére képes USB Power Delivery szabvány

Miközben úgy tűnik, hogy egyre jobban kiéleződik a csata a Thunderbolt és az USB között, valójában annál távolabb kerül egymástól e két technológia. Miközben az Intel a gyakorlatban is a Thunderbolt sebességváltásra készül, addig az USB Promoter Group és az USB-IF az USB kapun átvihető feszültség és áramerősség növelését irányozta elő. Utóbbi célja, mint arról már tavaly is beszámoltunk, hogy a mostani USB szabványokkal (2.0, 3.0) kompatibilis csatolófelületen speciális kábelt alkalmazva akár 100 wattos teljesítmény is átvihető legyen. Míg a Thunderbolt tehát elsősorban a gyorsaságra helyezi a hangsúlyt (amit többnyire asztali eszközökkel lehet kihasználni), addig az USB az USB Power Delivery, azaz az USB PD kiegészítéssel a mobilitás és a széleskörű alkalmazhatóság felé kacsintgat.

Az új fejlesztésnek köszönhetően az USB kapun keresztül olyan eszközök tápellátását is meg lehet majd oldani, ami eddig problémába ütközött az 5 voltos feszültség vagy az alacsony (USB 3.0 esetén legfeljebb 900 mA) áramerősség miatt. Az új kiegészítő szabvány ugyanis 5V/1A-től egészen 20V/5A-ig öt különböző teljesítményszintet kínál, aminek teljes kihasználásához új kábelre is szükség lesz.

Ez a fejlesztés a lehetőségek tárházát kínálja a hardvergyártóknak, hiszen 100 wattos teljesítménnyel notebookok töltése vagy monitorok, kijelzők tápellátása is megoldható, miközben az ugyanezen a kábelen megvalósított adatátvitelről sem kell lemondani. Természetesen a korábban beharangozott kétirányú kialakítás is elérhető lesz, így egy kapcsolóval meghatározható lesz, hogy a kábelek végén lévő eszközök közül melyik eszköz funkcionáljon töltőként és melyik a fogyasztóként. Amennyiben a gyártók tudnak élni a felkínált lehetőséggel, az USB az USB PD-vel kiegészülve egy a mostaninál is elterjedtebb univerzális töltőszabvánnyá léphet elő.

Ami a technikai megvalósítást illeti, végleges termék megjelenése vélhetően 2013-nál előbb semmiképp sem várható. Noha elképzelés szintjén az USB PD már korábban megszületett, és a szabvány alapjainak lefektetése is megkezdődött az USB Promoter Group berkein belül, a szabvány végleges formája – egy kis csúszással – csak mostanra készült el és került az USB eszközök hitelesítését végző USB-IF kezébe.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés