Hirdetés

CES 2013: az USB 3.0 szabvány hamarosan sebességet vált

Tagadhatatlan, hogy az USB az egyik legsikeresebb interfész a számítógépek történelmében, már időtlen idők óta a mindennapok részét képzi, ráadásul teszi mindezt az újabb szabványok gyorsulásával és a visszafelé kompatibilitás biztosításával. Jelenleg az USB 3.0 képviseli a sorozat csúcsát, az USB 3.0 Promoter Group azonban a mai napon bejelentette, hogy a szabványt továbbfejlesztve jelentős sebességnövekedés várható a közeljövőben.

A jelek szerint a név marad, tehát nem lesznek 3.0+, 3.1 és egyéb elképzelhető megkülönböztetések, azonban ami a lényeg, hogy a jelenlegi 5 Gbps-os átviteli sebességet 10 Gbps-ra duplázzák, ezzel biztosítva a technológia jövőjét. Ezt a lépést azért látták indokoltnak, mert a kínálatban egyre több olyan külső eszköz (főleg adattárolók) jelentek meg, amelyek igénylik a minél nagyobb sávszélességet, de például egy univerzális dokkoló is szépen profitálna a megkétszerezett sávszélességből.

Szerencsére nem szakítottak a hagyománnyal, a visszafelé kompatibilitás adott, a jelenlegi kábelek és csatlakozók nem fognak gátat szabni a sebességváltásnak, de ez az azonos név mellett el is várható. A dolog pikantériája, hogy ezzel az USB elérte a kihívójaként emlegetett Thunderbolt 10 Gbps-os sávszélességét, azonban utóbbi belső felépítése és működése jelentősen eltérő, amiből olyan professzionális felhasználásra szánt eszközök, mint például láncba kötött RAID tömbök komolyan profitálhatnak.

Érdemes megjegyezni, hogy szintén a napok eseménye, hogy a Sumitomo Electric Industries a világon elsőként kapta meg az Intel tanúsítványát, amely Thunderbolt optikai kábelek gyártására jogosítja fel. A SEI nem említ sebességnövekedést, de egyértelmű, hogy a jövőbeli gyorsulás egy bizonyos szint fölött már csak optikai kábellel valósítható meg. Szintén roppant fontos hozadéka a fénykábelnek, hogy a rézkábeles Thunderbolt körülbelül 3 méteres távolságkorlátját megtízszerezi, vagyis távolabbi eszközök összekötésének sem lesz akadálya, cserébe a tápáram szállításáról le kell mondani. Pontos megjelenési dátumot nem említettek, de a 10, 20 és 30 méteres optikai kábelek minden bizonnyal még az idén forgalomba kerülnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés