Hirdetés

NVIDIA: Sweet sixteen

Az asztali számítógépek piacán az utóbbi évek egyik leginnovatívabb fejlesztését hajtotta vége az NVIDIA, amikor tavaly bemutatta a két PCI Express csatolóval ellátott grafikus kártya összekötését lehetővé tevő SLI technológiát. Az új rendszer segítségével nemcsak minden korábbinál gyorsabb 3D-s teljesítmény sajtolható ki a technológiát kamatoztató rendszerekből, hanem nem mellékesen a megjelenítők száma is megduplázódhat, ami bizonyos munkaterületeken (grafikus tervezés, videovágás stb.) kifejezetten előnyös lehet.

Az SLI-s rendszerekkel elérhető maximális megjelenítési sebesség további fokozását célozza meg az NVIDIA továbbfejlesztett nForce4 lapkakészletével, mely egyetlen lényeges ponton különbözik a korábbi, AMD és Intel processzoros rendszerek esetében egyaránt alkalmazott eljárástól. Az nForce4 SLI X16 típusjelölése lényegében le is leplezi ezt az újítást; az új chipset a korábbi megoldásoknál alkalmazott PCI Express vezetékek dupláját (kétszer 16 sávot) bocsátja a két kártyából álló grafikus rendszer rendelkezésére, így a kártyák és a lapkakészlet között zajló adatforgalom elméletileg megduplázott sávszélességet kap.

Az első nForce4 SLI X16 lapkakészletre épülő számítógép máris feltűnt az egyik legnagyobb PC-gyártó kínálatában; a Dell XPS 600-as rendszerei a maximális grafikus teljesítményt helyezik előtérbe, így az Intel processzort tartalmazó gépben két GeForce 7800 GTX videokártya dolgozik X16 SLI üzemmódban. A maximális teljesítményért cserébe komoly árat kell fizetni; az alapgép, mely egy 3,2 GHz-es Pentium 4 processzort, két GeForce 7800 GTX vezérlőt, 512 MB memóriát és egy 160 GB-os merevlemezt tartalmaz, valamivel több mint 3100 dollárba, azaz jelenlegi árfolyamon számítva körülbelül 610 000 forintba kerül, egy év jótállással.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés