Hirdetés

NVIDIA: stúdiók előnyben

A mai nappal két új modellel bővítette professzionális célra készült termékcsaládját a videoprocesszorok gyártásában élen járó NVIDIA. A kategória csúcsmodelljének szerepét átvevő Quadro FX 4500 a gyártó szerint ötven százalékkal nagyobb teljesítményt nyújt a korábbi leggyorsabb típusnál.

Az új Quadro csúcsmodell 512 megabájtnyi, 525 (effektíve 1050) MHz-en ketyegő, 256 bites adatbuszon kommunikáló GDDR3 memóriával érkezik, míg a GPU a GeForce 7800 GTX-hez hasonlóan 24 pixelfutószalagot és 8 vertex egységet tartalmaz, ám a „szórakozásra” szánt modellnél valamivel nagyobb, 470 MHz-es órajelen dolgozik. Többek között ennek is köszönhető, hogy a kártya áttervezett, megerősített hűtést kapott; a 109 wattos maximális fogyasztás mellett szükségessé is válhat a 8 centiméteres ventilátorral hűtött borda alkalmazása.

 

A Quadro FX 4500-nél szerényebb tudású modell a Quadro FX 3450, mely 256 MB, 500 (effektíve 1000) MHz-es GDDR3 memóriát kapott, a GPU paramétereiről ugyanakkor egyelőre nem áll rendelkezésre részletesebb információ. Mindkét új Quadro modell képes SLI üzemmódban összedolgozni, ezzel tovább növelve a teljesítményt vagy az ilyenkor elérhetővé váló 32-szeres élsimításnak köszönhetően a képminőséget. SLI üzemmódban a munkaterület is megnő: kétszer annyi, összesen négy dual-link kijelző kapcsolható a rendszerhez.

A most bejelentett Quadro technológiák máris elérhetők több OEM gyártó termékeiben, így többek között a HP vagy az Alienware gépeiben, emellett az NVIDIA számos partnere kínál a jövőben a Quadro FX 4500 vagy 3450 GPU-ra épülő kártyákat.

A gyártó a hardverek mellé új, elsősorban filmstúdiók által hasznosítható szoftvertechnológiákat is kínál: megjelent a Gelato renderelőalkalmazás legújabb, 2.0-s változata, a Gelato és a 3ds Max alkalmazások funkcióinak összekapcsolását lehetővé tevő Amaretto plugin, illetve a Sorbetto névre keresztelt, Maya-kompatibilis megvilágítási modell.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés