Hirdetés

Asus: SLI-konfiguráció 32 PCIe-vezetékkel

A Clubic.com információi szerint ezen a nyáron két érdekes alaplapot dob piacra az Asus. Az AMD processzorok alá szánt A8N32-SLI Premium – amint az alábbi blokkdiagramon is látható – rendhagyó chipkiosztást alkalmaz a funkciók egész sokaságának biztosításához. A Socket 939-es processzorhoz egy C51D kódnevű lapka „északi hídként” kapcsolódik HyperTransport linken keresztül. A chip az állítólag nemsokára debütáló, grafikus maggal felszerelt, s elsősorban olcsóbb rendszerek alapjául szolgáló C51G chipset GPU nélküli változata, amelyhez itt egy Gigabit Ethernet hálózati adapter és PCI buszon egy RAID-vezérlő kötődik, de érdekesebb a PEG-aljzatba vezetett 16 PCI Express-vezeték.


Forrás: Clubic.com [+]

Az északi híd ismétcsak HyperTransport interfész segítségével egy „déli híddal” egészül ki, amelynek CK8-04 SLI kódneve bizony egy normál esetben önállóan tevékenykedő nForce4 SLI alaplapi vezérlőchipre utal. A szokatlan pozícióban helyet foglaló lapka a szokásos csatolókon kívül (IDE, SATA, SATA II, USB 2.0, PCI) egy PCI Express x4 foglalat és egy második PCI Express x16 aljzat használatát teszi lehetővé.

A megoldás érdekessége tehát, hogy módot ad két grafikus kártya meghajtására 2 x 16 PCIe-link teljes sávszélességén. Már csak az a kérdés, hogyan nevezik azt a processzort, illetve azokat a videokártyákat, amelyek nagyobb áteresztőképességet igényelnek, mint a legtöbb SLI-s konfiguráció ma még bőségesnek mondható 2 x 8-as PCIe-kiosztása. Az A8N32-SLI Premium a várakozások szerint augusztus végén kerül forgalomba.

A gyártó ugyancsak hamarosan elkészül nForce4 SLI Intel Edition chipsetes P5ND2 SLI alaplapja újabb revíziójával, amely a C19/MCP-51 kódnevű chippáros köré épülve LGA775 tokozású Intel processzorok fogadására képes, mégpedig a Prescott, a Smithfield, továbbá a majdani Cedar Mill és Presler magos chipeket támogatja, a kétmagos Pentium Extreme Edition modell(eke)t azonban nem. A lapkakészletnek a legkisebb, 820-as modellszámú Pentium D processzorral inkompatibilitási gondjai adódtak, amelyre feltehetően ez esetben sem lesz orvosság. A lap fejlődése az elődhöz képest a Wi-Fi vezérlő integrálásában és az AD1986A chip által biztosított High Definition Audióban mutatkozik meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés