Hirdetés

Négyféle X-Fi hangkártyát jelentett be a Creative

A Creative bejelentette legújabb hangkártyáit, melyek a május óta várt hangprocesszor, az X-Fi köré épülnek. Az X-Fi chip tranzisztorszáma mintegy 11-szerese (51 millió), számítási teljesítménye pedig 24-szerese (10 000 MIPS) az Audigy 2 ZS lapkáénak, ám nem pusztán a nyers erő, hanem az architektúra és a funkcionalitás terén is fontos előrelépést jelent, amint arról korábban beszámoltunk. Akárcsak a többször megújított EMU10Kx, az X-Fi is viszonylag rugalmas megoldás, amely drágább, professzionális felhasználásra szánt és olcsóbb eszközök alapjául is szolgálhat; a gyártó most négy kártya piaci bevezetését jelentette be.

A Sound Blaster X-Fi Elite Pro különösen jó minőségű (116 dB jel/zaj arányú) digitális-analóg konvertereivel hívja fel magára a figyelmet. A kártyához mellékelt I/O modul gombjai segítségével közvetlenül szabályozható a hangzásjavító 24-bit Crystalizer, a térhatásért felelős CMSS-3D, valamint a 3DMIDI és az EAX funkció működése. Az eszköz 64 MB saját memóriával (X-RAM) rendelkezik; egy előerősítőt is tartalmaz, továbbá nagy impedanciájú bemeneteket biztosít például elektromos gitárok számára.

A Sound Blaster X-Fi Fatal1ty FPS nem véletlenül hordozza a neves profi játékos, Johnathan „Fatal1ty” Wendel nevét; az EAX Advanced HD 5.0 szabvány támogatásával különleges élményt nyújthat, hiszen egyszerre 128 különböző hangminta megszólaltatását teszi lehetővé, miközben a térérzetről itt is CMSS-3D gondoskodik. A kártya 109 dB-es jel/zaj aránya még mindig igen jónak mondható; a hangprocesszor ez esetben is 64 MB kapacitású X-RAM-ra támaszkodhat, de nem hiányzik a 3DMIDI és a 24-bit Crystalizer szolgáltatás sem. A csatlakozást meghajtórekeszbe illeszkedő modul segíti, és akárcsak a nagyobb testvérnél, itt is rendelkezésre áll egy távirányító.

A Sound Blaster X-Fi Platinum megtartotta a Fatal1ty-kártya I/O modulját és távirányítóját, de már a negyedik hangvezérlő, a Sound Blaster X-Fi Xtreme Music jellemzőit öltötte magára. Ennél a két terméknél a zenei hangzás áll előtérben, így hiába is keressük a főként a valós idejű, térhatású hanggenerálást segítő fedélzeti memóriát. A 24-bit Crystalizer funkció, illetve a mellékelt Creative MediaSource 3 szoftver ugyanakkor azzal csábítja a vásárlókat, hogy meglévő zenei anyagaikat is felújíthatják segítségükkel – nemcsak minőségbeli javulást eredményezve, de egyidejűleg normalizálva a digitális kollekció hangzását, vagy éppen különféle effektekkel látva el az anyagokat. E két kártya ugyancsak 109 dB jel/zaj viszonyt ígér az analóg kimeneteken.

A most bejelentett audiovezérlők ajánlott ára az Egyesült Államokban rendre 400, 280, 200, illetve 130 dollár.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés