Hirdetés

Berág egymásra az nForce4 és az X-Fi?

Bizonyára sok olvasónak mindmáig élénken él az emlékezetében a PC-s komponenspiac egyik legproblémásabb párosával, a VIA Technologies KT133 sorozatú lapkakészletével, és a hangkártyákat gyártó Creative Labs Sound Blaster Live! hangkártyájával vívott harc. A két periféria együttes használatából eredő legkülönfélébb kompatibilitási problémákért szinte mindenki a hangkártyagyártót okolta, a Creative hivatalosan azonban soha nem ismerte el a vádakat, és az idők során nem is született 100 százalékos megoldás a lefagyásokra, az adatmásolás közbeni adatvesztésre vagy éppen a szaggató hangra.

A neves gyártó, úgy tűnik, ismét hasonló problémákkal kénytelen szembenézni legújabb csúcskategóriás hangkártyáinak piaci debütálása után pár hónappal. Internetszerte egyre több felhasználó panaszkodik különféle, esetenként súlyos stabilitási problémákra, melyeknek közös jellemzője, hogy az X-Fi hangkártya installálása után jelentkeztek először. A lefagyások, kék képernyők és újraindulások képében jelentkező kompatibilitási problémák minden jel szerint csak az NVIDIA nForce4 lapkakészletére épülő alaplapok tulajdonosainak életét keserítik meg.

A Creative Labs internetes segítségnyújtási fórumán a gyártó képviselője a minap elismerte a problémák tényét. A fórumban közzétett, hivatalosnak tekinthető bejelentés szerint csak a 2 MB memóriát tartalmazó X-Fi kártyák (XtremeMusic, X-Fi Platinum) és az nForce4 lapkakészletre épülő alaplapok közt tapasztalható ilyesfajta összeférhetetlenség, ugyanakkor minden hiba orvosolható egy, az alaplap gyártója által kiadott BIOS-frissítés segítségével, így a Creative munkatársa azt javasolja, hogy aki a fent leírtakhoz hasonló jelenségeket tapasztal, és az érintett hangkártyák, illetve lapkakészletek párosával rendelkezik, mindenekelőtt alaplapgyártójához forduljon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés