Hirdetés

A Creative az alaplapokra épít

Nehéz idők járnak a Creative hajdan szebb napokat látott, hangkártyákat fejlesztő részlegére, mely a PC-s berkekben sokak által ismert, több tucat termékből álló SoundBlaster termékcsalád megalkotásáért felelős. Az alaplapi lapkakészleteket gyártó cégek a technológia fejlődésével egyre bonyolultabb és egyre nagyobb tudású hangvezérlő áramköröket integrálnak termékeikbe, ráadásul az ilyen megoldások elengedhetetlen kiegészítői, az ún. kodek IC-k is egyre jobb minőségű hangzást kínálnak. Mindezek mellett a hangkártyák forgalma évek óta lassan, de biztosan csökken, így a piacon gyakorlatilag versenytárs nélkül maradt Creative kénytelen volt megállapodást kötni egyes alaplapgyártókkal, hogy profitjának legalább egy részét megtartsa.

Az audioprocesszorok és az alaplapokon elterjedten alkalmazott audiokodek és integrált hangvezérlő párosok működése között alapvető különbségek rejlenek, ezt igyekszik hangsúlyozni a Creative alaplapokra épített megoldásainak előnyeit ecsetelve. Bár kétségtelen, hogy az integrált megoldások hangminősége sokat javult az utóbbi években, és felruházták őket különböző fejlett térhatású technológiákkal, az ilyen hangrendszerek használat közben kisebb-nagyobb mértékben, de mindenképpen terhelik a processzort, míg az audioprocesszorok ezt a terhet szinte teljes egészében leveszik a CPU válláról.


MSI K8N Diamond: a szépen szóló gyémánt

A Creative ezért olyan megoldást kínál az alaplapgyártóknak, amely nemcsak kitűnő hangminőséget, de jó teljesítményt is nyújt, ráadásul mindezt elfogadható áron. A gyártó éppen ezért a SoundBlaster Live! 24-bit audioprocesszorát tartja legalkalmasabbnak arra, hogy az alaplapgyártó cégek kiváltsák vele az integrált, ún. szoftveres megoldásokat. Tavaly év végén beszámoltunk róla, hogy az egyik legnagyobb gyártóként számontartott MSI K8N Diamond alaplapjára ilyen processzor került, időközben a gyártó P4N Diamond termékéhez is ezt a megoldást választotta. A neves gyártók sora azonban itt nem ér véget; a Gigabyte augusztusban megjelenő G1915P típusú alaplapján is a Live! 24-bit IC veszi át a kodek helyét, a Shuttle pedig egy jelenleg is piacon lévő modell mellett idén még három olyan alaplappal jelentkezik, amelyen a Creative áramköre lesz felelős a hangzásvilágért.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés