Hirdetés

Alaplapokra költözhet az Audigy

A nyár derekán egyszer már hírt adtunk arról, hogy a Creative Labs egykor szebb napokat látott hangkártyagyártó részlege több alaplapgyártóval is együttműködést kötött, melynek értelmében a gyártók a továbbiakban a Sound Blaster Live! 24-bit típusjelzésű audioprocesszort helyezik el csúcskategóriás termékeikre. Az általánosan elterjed integrált megoldásoknál sokkal jobb hangminőséget nyújtó, és jelentősen csökkentett processzorterhelés mellett dolgozó Live! 24-bittel elsőként az MSI K8N Diamond, majd a P4N Diamond típusjelzésű alaplapokon találkozhatott a vásárlóközönség, időközben más ismert gyártók termékkínálatában is megjelentek a Creative hangrendszerét tartalmazó modellek.


MSI K8N Diamond Plus: Audigy SE a fedélzeten - forrás: AnandTech

A Creative fejlesztőmérnökei az azóta eltelt hónapokban sem ültek tétlenül babérjaikon, így a Live! 24-bit továbbfejlesztéseként mostanra elkészült az Audigy családba tartozó új alaplapi hangprocesszor, az Audigy SE, mely minden eddig alkalmazott integrált megoldásnál jobb hangminőséget, és teljesebb szabványtámogatást ígér. Az új processzor támogatja az EAX 4.0 Advanced HD térhatású hangrendszert, 24 bites, 192 kHz-es jelfeldolgozással működik, teljes mértékben kompatibilis a DVD-Audio szabvánnyal, nem mellékesen pedig 104 dB jel-zaj viszonyt ígér.


Abit AudioMAX: integrált is, meg nem is

Különösen ez utóbbi paraméterrel kapcsolatban szkeptikus a szakma jó része, az alaplapi áramkörök ugyanis nem kifejezetten alkalmasak high-end hangrendszerek kiszolgálására, így szakértők csak az alaplap mellé csomagolt bővítőkártya formájában látnak jövőt az Audigy SE-ben. Ilyen megoldásokat régóta alkalmaz a DFI és az Abit is, ezek a gyártók az integrált kodeket egy speciális bővítőkártyán elhelyezve csomagolják egyes modelljeikhez.

Az új megoldás elsőként az MSI K8N Diamond felújított változatán, a K8N Diamond Pluson lesz megtalálható, de hamarosan a Gigabyte kínálatában is várható hasonló felszereltségű alaplap.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés