Hirdetés

Mélyponton a konzolpiac

Régóta nem látott mélypontra süllyedt a konzolpiac, az NPD Group jelentése szerint ugyanis júliusban 26%-kal csökkentek a szoftvereladások a 2008-as időszakban mért eredményekhez viszonyítva. A konzoleladások sem ostromolják az eget. Az Egyesült Államokra kiterjedő piackutatás szerint a Nintendo Wii nevű gépezetből 252 ezer példány talált gazdára, míg a Microsoft Xbox 360-ból 202 ezer, a Sony PlayStation 3-ból pedig 121 ezer rendszer kelt el.

Ezek az értékek jelentősen alulmúlják a várakozásokat. A Nintendo Wii 55%-kal, míg a PlayStation 3 44%-kal teljesít gyengébben az előző év júliusához viszonyítva. Az Xbox 360-ra rá lehet fogni, hogy ha nehezen is, de tartja magát, a gép eladásai ugyanis mindössze 1%-ot csökkentek. Az elemzők szerint a piac már most is nagyon gyengén teljesít, így a nyár végére sem jósolnak sok jót, de bíznak abban, hogy ennél rosszabb már nem lehet.


Forrás: engadget

A Sony már reagált is az eredményekre, és a PlayStation 3 esetében megtörtént a régóta pletykált árcsökkentés. A 80 GB-os modell mostantól 299, a 160 GB-os verzió pedig 399 dolláros áron hódít. Ez mindkét változat esetében 100 dolláros mérséklődést jelent. A Microsoft felől kevésbé szimpatikus hírek érkeznek, ugyanis az Xbox 360 Arcade csomagja a nagyobb áruházak szerint drágább lesz, és a kiegészítők ára is emelkedni fog. Emellett jó eséllyel eltűnik az üzletekből a rendszer 60 GB kapacitású merevlemezzel felszerelt Pro verziója, aminek a helyét nem túl komoly árcsökkentés után a legjobban felszerelt Elite modell veheti át. A pletykákat a redmondi óriás még nem erősítette meg, de az adatok alapján az Xbox 360 – ha lehet ilyet mondani – túl jól tartja magát, így nem elképzelhetetlen az árak nem túl felhasználóbarát módon történő változtatása.

Az elemzők szerint a konzolpiac leghamarabb ősszel virágozhat fel, amikor megérkeznek az egyes rendszerekre a 2009-re tervezett „húzócímek”. Az idén látható visszaesést is a komolyabb alkotások hiányának tudják be a kiadók, így a gyenge eredményekből egyelőre nem vonnak le más konzekvenciát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés