Hirdetés

PlayStation 3: a Sony segít a fejlesztőknek

Sokat kritizálták a fejlesztők a PlayStation 3 konzol nehéz programozhatóságát, azonban a Sony most megpróbál segíteni az égető problémán. A japán vállalat bejelentette az új Reference Tool gépet, mely a DECR-1400 típusjelzést kapta. A készülék a külső megjelenés szempontjából nem nagyon különbözik a kereskedelmi változattól, azonban a fejlesztőknek tervezett modell lehetőséget ad a firmware egyszerű módosítására, és a hardver alacsony szintű kezelésére. Ennek megfelelően a rendszer könnyen paraméterezhető, így a program futásának elemzése nagymértékben egyszerűsödik majd.


Sony Reference Tool DECR-1400

A Sony az új géptől azt reméli, hogy egyszerűsödik a fejlesztők dolga, ami miatt a rendszer az utóbbi időben komoly támadásoknak lett kitéve. Bár a Sony a stúdiók kritikáit a felhasznált motor hiányosságaira hárította, a vizsgálatok alapján a Playstation 3 programozása komoly felkészültséget igényel. Az információk szerint a legtöbbet támadott motor az Epic Games által fejlesztett Unreal Engine 3, ami számos játék PlayStation 3-as karrierjét törte derékba, ennek megfelelően több cég is beperelte a legkedveltebb játékmotor fejlesztőit. Természetesen a tárgyalásokon nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani az Unreal Engine 3 bűnösségét, így a perek az Epic Games felmentésével végződtek.

Mark Rein az Epic Games alelnöke régebben elmondta, hogy az Unreal Engine 3 technológia kiaknázása időbe kerül, így nem lehet azonnal elvárni a rendszertől a jó eredményeket. Emellett megjegyezte, hogy a PlayStation 3 felépítése nagyon komplex, így nagyságrendekkel nagyobb erőforrást követel a Sony gépére történő fejlesztés az Xbox 360-hoz viszonyítva.

A 2000 dollárért megvásárolható Reference Tool gépezethez természetesen új SDK is jár, mely tartalmazza a frissített PhyreEngine rendszert is. Ennek segítségével a fejlesztők számos segédeszközt kapnak a játékban használt objektumok kialakításához. A Sony tehát megpróbálja a stúdiók igényeit kielégíteni, ami tulajdonképpen jót tesz a PlayStation 3-nak is, hiszen csökkenhet a jövőben megjelenő játékok fejlesztési ideje.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés