Hirdetés

Folyamatosan csökkennek a konzoleladások

Michael Pachter, a Wedbush Morgan piackutató cég elemzője közzétette a júniusi konzoleladási eredményeket, melyek a múlt évi adatokhoz képest hatalmas visszaesést mutatnak. A konzolok összesített forgalma ugyanis a 2008-as időszakban mért eredményekhez viszonyítva 43%-kal csökkent, ami már intő jel a vállalatok számára.

Az Egyesült Államok júniusi eladásai alapján a Nintendo Wii teljesített a legjobban. A hétköznapi játékosokat megcélzó gépezetből 350 ezer példány talált gazdára, míg a Microsoft Xbox 360-ból 225 ezer, a Sony PlayStation 3-ból pedig 165 ezer rendszer kelt el. Ezek az eredmények természetesen a gyártók előzetes várakozásait is alulmúlják, ám a legnagyobb probléma a játékeladásoknál jelentkezett.


Szóval? Melyik legyen?

Tudvalevő, hogy a Nintendo, a Microsoft és a Sony az eladott játékok alapján jut a bevételek legnagyobb részéhez, így a piac eme részének visszaesése fáj nekik a legjobban. Márpedig az összesített játékeladások is majdnem 23%-kal csökkentek. Ez a legjobban a Nintendo Wii rendszerét sújtotta, ugyanis 2008 júniusához képest az elmúlt hónapban 24%-kal kevesebb termék került eladásra, ami a Sony 14 és a Microsoft 9 százalékos eredményéhez képest kimagaslóan sok. Persze ezt a dolgot onnan is megközelíthetjük, hogy a Nintendo és a fejlesztőstúdiók az elmúlt évben szó szerint halálra keresték magukat, így a mostani kisiklás pusztán jelzésértékű. Jóval kényelmetlenebb helyzetben van azonban a Sony, a céget ugyanis az eladások láttán az Activision elnök-vezérigazgatója szó szerint megfenyegette. Bobby Kotick elmondta, hogy a PlayStation 3 tulajdonosok száma alacsony a konkurens konzolokhoz viszonyítva, továbbá a multiplatform játékok többnyire a Sony gépén teljesítenek a legrosszabbul, ami annak tudatában, hogy erre a rendszerre a legkörülményesebb és a legdrágább fejleszteni, több mint elgondolkodtató. Ennek megfelelően a kiadó felszólította a japán vállalatot az azonnali árcsökkentésre, ellenkező esetben az Activision nem támogatja tovább a PlayStation 3-at.

Howard Stringer, a Sony vezérigazgatója elmondta, hogy a PlayStation 3 árával semmi baj nincs, az árcsökkentés pedig kivitelezhetetlen, ugyanis a Sony nem akarja veszteséggel árulni a gépet. A vállalat vezetője szerint Robert Kotick csupán blöfföl, így az Activision fenyegetését nem veszik komolyan. Érdekesség, hogy a PlayStation 3 megjelenésekor az Ubisoft is hasonló pszichológiai hadviselést folytatott a rendszer ára ellen, ám a kiadó még ma is fejleszt olyan játékokat, amelyek a Sony masinájára is elkészülnek.

Tehát a konzolgyártók a negatív eredmények ellenére is tartják magukat az eddigi árazáshoz, ám a problémát minden bizonnyal ők is látják, csak magabiztosnak mutatkoznak. Iskolakezdésre az egyik vállalat várhatóan bevállalja az árcsökkentést, aminek hatására a konkurensek is lépni fognak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés