Hirdetés

Az USA-ban népszerűbb a Blu-ray

A tengerentúlon a konkurens HD DVD-nél sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek a Blu-ray szabványú nagykapacitású adathordozók – legalábbis ez derül ki az egyesült államokbeli Penn Schoen & Berland Associates közvéleménykutató cég nemrégiben elvégzett, 1200 amerikai állampolgárra kiterjedő felméréséből.

A feldolgozott adatok szerint arra a kérdésre, hogy melyik szabványt részesíti előnyben, a megkérdezettek 58 százaléka a Blu-rayt nevezte meg, 26 százalékuk nem tudott dönteni, míg a HD DVD-t mindössze 16 százalékuk választotta. Mindemellett a közeli jövőben nagykapacitású optikai adattárolórendszert vásárolni szándékozók 66 százaléka a Blu-ray mellett tenné le a voksát, a HD DVD-t választók aránya ennél lényegesen rosszabb; csupán 15 százalék, miközben ez a közönség némileg határozottabb álláspontot képvisel.

A megkérdezett amerikaiak többsége választását indokolandó a kompatibilitást jelölte meg mint elsődleges szempontot, közvetlenül ezután következett a kapacitás; ezen a téren a Blu-ray szabványú lemezek kétségtelenül előnyt élveznek a maximálisan 45 GB adatot tároló HD DVD rendszerű korongokhoz képest.

A két formátum mögött álló ellentétes érdekcsoportok hosszú hónapok óta igyekeznek felülkerekedni egymáson, és bár felröppentek olyan hírek is, hogy megegyezés születhet a Toshiba és a Sony vezette vállalatcsoportok között, a megállapodás egyelőre várat magára. Részint ebből kifolyólag nem árt fenntartásokkal kezelni a Penn Schoen & Berland Associates közvéleménykutatásának végeredményét, melynek pártatlansága többek (elsősorban a HD DVD-hívek) szerint vitatható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés