Hirdetés

Megérkezett az ATI új CrossFire lapkakészlete

A kanadai ATI Technologies az előzetes várakozásoknak megfelelően tegnap hivatalosan is bejelentette legújabb, csúcskategóriás alaplapokhoz szánt lapkakészletét. Az eredetileg januárra, a Radeon X1900 széria debütálásával egy időben várt chipset egyszerre két grafikus kártyát is képes kezelni, melyeknek a grafikus rendszer számára dedikált 32 PCI Express vezetékkel elviekben dupla akkora sávszélességet tud felkínálni, mint elődje.

Az új lapkakészletben rejlő lehetőségekre hívja fel a figyelmet a gyártó a chipset elnevezésével, mely szakít az eddigi gyakorlattal; a korábbi híresztelésekkel szemben nem Radeon Xpress 3200, hanem CrossFire Xpress 3200 néven debütál az új alaplapi vezérlőáramkör. Az ATI vélhetően ezúttal is – akárcsak a Radeon X1900 széria megjelenése esetén – időben és kellő mennyiségben tudja majd szállítani az új vezérlőket, erre utal legalábbis, hogy a CrossFire Xpress 3200 tesztelése hónapok óta folyik, így a gyártó számos partnere a bejelentéssel egy időben megkezdheti az új alaplapok forgalmazását.


Asus A8R32-MVP Deluxe: az elsők között

A CrossFire Xpress 3200 lapkakészlet ugyanakkor jelenlegi formájában csak félig tekinthető új terméknek: az RD580 kódnevű északi híd mellé továbbra is a régi déli hidak kerülnek, zömében az NVIDIA által a múlt héten teljesen bekebelezett ULI gyárából kikerült példányok. Az ATI ütemtervében ugyanakkor szerepel egy új, saját gyártású SB600 típusjelölésű I/O vezérlő, ennek megjelenési ideje azonban egyelőre bizonytalan.

Valamivel konkrétabb a most megjelent, kizárólag AMD processzorokkal kompatibilis RD580 Intel processzorokkal együttműködő változatának a megjelenési ideje: az RD600 kódnevű chipset a híresztelések szerint vélhetően még ebben a hónapban, de legkésőbb a második negyedév elején piacra kerülhet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés