Hirdetés

Öt chipsettel várja az ATI az új AMD processzorokat

Az AMD 2006-ra várt újdonságaihoz igazodva az ATI a jövő évben több új lapkakészletet dob piacra, melyek támogatni fogják az M2 jelzésű foglalatba illeszkedő processzorokat. A Socket M2 940 érintkezővel rendelkezik, ám nem kompatibilis a jelenleg alkalmazott Socket 940 foglalattal. Az asztali processzorok közül a Windsor kódnevű kétmagos, illetve az Orleans kódnevű egymagos chipek lehetnek azok, melyek kétcsatornás DDR2 memóriavezérlővel fölszerelkezve elsőként jelennek meg az új platformon.

Az ATI chipseteket a TSMC fogja gyártani a kanadai vállalat számára. A DigiTimes iparági forrásokra hivatkozva ötféle AMD-s alaplapi vezérlőről számolt be.

Az RD580 és RD580C fejlesztési kódnevű chipsetekkel a csúcskategóriát célozzák meg. Az NVIDIA nForce4 SLI megoldásaival konkuráló chipsetek támogatni fogják az ATI két videokártya szimultán működtetését lehetővé tevő CrossFire technológiáját. A gyártó útitervében ez év vége szerepel a tömeggyártás kezdetének időpontjaként, de ezt minden bizonnyal összhangba fogják hozni a Socket M2-es processzorok debütálásával.

Az OEM gyártók és rendszerintegrátorok piacára szánják az RX485 és RS485 kódnevű chipseteket, melyek az RX480, illetve az RS482 lapkák felújított változatai lesznek. Az RS485 jelzésű északi híd a jelenleg piacon lévő megoldásokhoz hasonlóan továbbra is Radeon X300 grafikus magot fog tartalmazni, ám RS690 kódnévvel egy továbbfejlesztett, erősebb integrált grafikus vezérlővel szolgáló változatot is bemutatnak. Hogy pontosan melyik GPU kerülhet a 2006 második negyedében gyártásba kerülő RS690-be, az egyelőre nem ismert.

Az Intel-vonalon az RC410 kódnevű chipset hozhat legtöbbet az ATI konyhájára. A mainstream piacra szánt lapkakészletet ebben a negyedévben több mint ötmillió példányban kívánják értékesíteni, az utolsó – az ünnepi szezont is magában foglaló – negyedévben pedig még nagyobb keresletre számítanak. Az RC410 a jövő év derekáig meghatározó tényező lesz a kanadaiak inteles chipsetjeinek forgalmában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés