Hirdetés

Új Radeon mellé új lapkakészlet dukál

Egyes jól értesült weboldalak biztos forrásból tudni vélik, hogy a kanadai ATI Technologies a hónap végén; január 24-én fogja lerántani a leplet legújabb csúcskategóriás videokártya-családjáról, melynek tagjai Radeon X1900 típusnévvel kerülnek majd forgalomba. Az Inquirer munkatársai a Las Vegasban zajló CES alkalmával szokás szerint kifaggattak néhány illetékest a cég közeljövőbeli terveit illetően, így többek között fényt derítettek arra, hogy január 24-én jó eséllyel nem csak a Radeon X1900 család fog debütálni.


ATI RD580 referencia-alaplap - Forrás: AnandTech

Még ebben a hónapban megérkezhet az ATI új generációs – eddig csak RD580 kódnéven emlegetett – CrossFire lapkakészlete is, mely a pletykák szerint a CrossFire Express 3200 nevet fogja viselni. Az új lapka elődjéhez képest dupla annyi PCI Express vezetéket bocsájt majd a grafikus rendszer rendelkezésére, ebből is ered részben az új vezérlő típusjelölése – tudták meg a lap munkatársai.

Több forrás is azt a hírt erősítette meg az elmúlt hetekben, hogy az ATI-nál lázas munka folyik annak érdekében, hogy az új csúcsvideokártya már a bejelentés napján megérkezzen a boltok polcaira, elkerülvén ezzel az X1000-es család korábbi példányainak megjelenését kísérő kínos késlekedést. A hírek szerint ugyanez vonatkozik az új CrossFire lapkakészletre épülő alaplapokra, melyek az ATI több partnercégénél állítólag máris gyártásban vannak, így a január végi debütáláskor jó eséllyel kézzelfogható termékekkel szembesülhet a vásárlóközönség.

Kérdéses ugyanakkor, hogy az RD580-ra épülő alaplapok melyik déli hidat fogják tartalmazni, ugyanakkor az Inquirer úgy tudja, az ATI egyelőre számíthat az NVIDIA által tavaly felvásárolt ULI-ra ezen a téren. Mindazonáltal a kanadaiaknál már javában készül a vadonatúj, SB600-as típusú déli híd, ám ennek megjelenése tavasz előtt biztosan nem várható. Az új CrossFire alaplapokra ennek megfelelően kezdetben vagy az ATI kissé öregecske SB450 vagy az ULI 1575-ös I/O vezérlője fog kerülni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés