Hirdetés

Megnövelt kapacitású merevlemezek a Toshibától

A Toshiba első lehet egy új adattárolási technológia kereskedelmi termékekben történő alkalmazásában – a most bejelentett két 1,8 hüvelykes merevlemeze a Perpendicular Recording elvére épül.

Amint a mellékelt ábrákon látható, a hagyományos winchesterekben az információt hordozó, mágnesesen polarizált részek az írás/olvasás irányát tekintve egymást követve, hosszirányban (longitudinálisan) helyezkednek el, az észak-dél polarizáció iránya párhuzamos a tányér felületével. Bár az újabb bevonatok lehetővé teszik az egyes biteket hordozó felület zsugorítását, a technológia lassan a megvalósíthatóság határait feszegeti.

A Perpendicular Recording esetében a polarizált részek nem egymás mellett, hanem egymáson, vagyis a tányér felületére merőlegesen helyezkednek el – így jóval kisebb az azonos mennyiségű adat biztonságos rögzítéséhez szükséges felület nagysága. A Toshiba négyzethüvelykenként 133 gigabit adatsűrűségről számol be, ami azonos méret mellett jelenleg 33 %-kal nagyobb kapacitású merevlemez építését teszi lehetővé, mint a hagyományos technológiával.

Az MK4007GAL jelzésű meghajtó egy kétoldalas tányéron 40 GB adatot fog hordozni, miközben mérete csupán 54 x 78,5 x 5 mm, tömege pedig 51 gramm lesz. Nagyobb testvére, a 80 GB-os MK8007GAH két darab kétoldalas tányéron tárolja az adatokat, ezért egy picit testesebb is: 54 x 78,5 x 8 mm és 62 gramm. Mindkét egység Ultra-ATA100-as interfésszel érkezik, fordulatszámuk 4200 rpm, átlagos elérési idejük pedig 15 ms lesz. A két modell tömegtermelését a Toshiba a 2005. április 1-jén kezdődő következő pénzügyi éve első (40 GB), illetve második (80 GB) negyedévében kezdi meg.

Ugyancsak folynak a technológia 0,85 hüvelykes meghajtókba való átültetésének munkálatai; ez a kicsiny tárolók kapacitását 6-8 GB-ra fogja növelni tányéronként.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés