Hirdetés

Itthon is frissítette notebookkínálatát a Toshiba

A Toshiba ma Magyarországon is bemutatta megújult Satellite és Satellite Pro noteszgépeit, melyek révén gazdagabb és differenciáltabb kínálatot tud nyújtani elsősorban a húzószegmensben, de a belépőszinten is. Az otthoni felhasználók számára a Satellite családot szánják, amelynek most három tagja is vadonatúj formatervvel érkezik, míg a főként irodai használatra ajánlott Satellite Pro noteszek szolidabb külsőt és multimédiás funkciók helyett inkább az adatbiztonságot növelő elemeket kapnak, bár belül hasonló műszaki tartalomra alapoznak. A Toshiba számos piacon értékesít AMD processzoros notebookokat, de Magyarországon – legalábbis egyelőre – csak az Intel platformra épülő modelleket vezetik be.

Satellite noteszek új formatervvel

Az új Satellite modellek dizájnját a magasfényű anyagok alkalmazása jellemzi, nem csupán a kijelzőfedlapon, hanem a belső felületeken, sőt a gombokon is. A csuklótámasz fekete-szürke csíkokat kapott, a visszajelzőfények többsége és a megvilágított Toshiba logó fehér színű. Az érintőpadot szintbe hozták a tenyértámasszal, így nincsenek porgyűjtő sarkok; az egész igen látványos, bár a zongoralakk hatású felületek tapintását nem mindenki fogja kellemesnek találni.

Satellite U400
Satellite U400

Noha a magyar piac meglehetősen konzervatív, ami a notebookok méretének kiválasztására is igaz, a gyártó mégis sokat vár a Satellite U400-as modelltől, mely 13,3 hüvelykes, 1280x800 pixel felbontású kijelzőt tartalmaz, tömege pedig 2 kilogramm alatt indul. A kis méret miatt csak integrált GMA X3100 grafikus vezérlővel lehet kapni; a tervezők összességében ésszerű kompromisszumokat kötöttek.

Satellite A300
Satellite A300 [+]

A klasszikus, 15,4 hüvelykes méretkategóriát ugyanebben a dizájnvonalban a Satellite A300 képviseli, amely kezdetben csak 1280x800 pixeles felbontással lesz kapható, de később megjelenik 1440x900 pixeles változata is. A grafikus vezérlő kiépítéstől függően integrált GMA X3100 vagy különálló ATI Radeon HD 3470 lapka.

Satellite P300
Satellite P300

A legnagyobb új Satellite a P300-as amelynek mérete a 17 hüvelykes, 1440x900 pixeles kijelzőhöz igazodik, így elfér rajta a numerikus billentyűzet is. Az asztali gépek kiváltására alkalmas notebook már csak diszkrét grafikus processzorral rendelhető, mégpedig az ATI Radeon HD 3650-et építik be.

Az új Satellite-ok számos egyéb tekintetben is figyelmet érdemelnek; mindegyiknél megtaláljuk a HDMI kimenetet, a jobb jelminőséget ígérő diversity antennákat, az EasyMedia multimédiás kezelőszerveket és szoftveres szolgáltatásokat. Bluetooth interfészük a 2.1-es szabványnak megfelelően már egyszerűbb csatlakoztatást, kisebb fogyasztást és nagyobb biztonságot garantál. A nagyobb (A300 és P300) modellek Harman/Kardon hangszórókat kapnak. Az 1,3 megapixeles webkamera mindegyik konfiguráció része, némelyikben arcfelismerő beléptető rendszer is társul hozzá; ugyancsak opcionális tétel a hálózati kapcsolatok konfigurációját, illetve többféle profil menedzsmentjét segítő ConfigFree alkalmazás. Egyes korábbi modelleken még csak egy, most már három USB port is feszültség alatt maradhat a notebook kikapcsolt állapotában, vagyis tölthetjük róla kisebb mobil eszközeinket.

Satellite L300
Satellite L300

Azok, akik megelégszenek szerényebb szolgáltatáscsomaggal és formatervvel, választhatják a 15,4 hüvelykes Satellite L300-at vagy nagyobb testvérét, a 17 colos Satellite L350-et. Az EasyMedia multimédiás csomagnak itt csak a szoftveres komponenseit találjuk, az érintésérzékeny kezelőszervek a drágább modellek kiváltságai.

A Satellite U400 és P300 kezdőára 200 ezer forint körül alakul, az A300-hoz 160 ezer forinttól lehet hozzájutni, ezzel szemben az L300 nagyjából 130 ezer forintos kezdőártól érhető el. A Satellite noteszekre alapból Windows Vista Home kerül, de lesznek operációs rendszer nélkül árult változatok is, garanciaidejük 2 év.

Satellite Pro igáslovak

Nagyjából a Satellite U400 és A300 műszaki tartalmára épülnek a munkára szánt Satellite Pro széria azonos típusjelű tagjai is, amelyeknél természetesen szolidabb formatervvel találkozunk, és az EasyMedia csomag helyett az EasyGuard funkciókat vehetjük igénybe. Ennek része például az ujjlenyomat-leolvasó vagy az erős gyorsulás esetén a merevlemez író-olvasó fejeit leparkoltató védelmi rendszer. A kamerához egy OCR szoftver is jár, amely névjegykártyák digitalizálásában jeleskedik.

Satellite Pro U400
Satellite Pro U400

A vásárlók a profi noteszeket Windows Vista Business operációs rendszerrel telepítve kapják meg, de a Toshiba ad melléjük egy Windows XP Professional image-et is. A három év garanciával kínált notebookok kezdőára 250 ezer forint körül alakul.

Satellite Pro A300
Satellite Pro A300

A Toshiba a szélesebb termékválasztékkal a felhasználók részéről jelentkező újabb igényeket szeretné kielégíteni, egyúttal növelné piaci részesedését is. A 2007-es üzleti évben a vállalat 32 ezer notebook értékesítésével mintegy 9 százalékos részesedést ért el a hazai piacon, amellyel sikerült megőriznie ötödik helyezését. A következő évet viszont az átlagot meghaladó növekedéssel szeretné zárni, előrelépve a negyedik helyre a hazai ranglistán. Az Intel következő generációs mobil platformjának bemutatkozása után a Toshiba várhatóan rövid időn belül ismét megújítja teljes termékpalettáját.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés